„Guvernul Orban a cazut, traiasca Guvernul Orban!”. Premierul le vine de hac pesedistilor, ce va face daca trece motiunea de cenzura

politica

Ludovic Orban a sugerat, marti, dupa sedinta de Guvern, ca daca motiunea de cenzura va avea succes, el se va prezenta din nou in fata Parlamentului cu acelasi guvern. Presedintele Iohannis a anunta deja ca il va nominaliza din nou ca premier.

„Daca dupa ce ne-au dat jos, prin motiune de cenzura, vor vota investirea aceluiasi guvern, inseamna ca trebuie sa se caute. Si oricum cred ca va rade toata tara de ei”, a declarat amuzat premierul.

Intrebat ce va spune in Parlament cand va veni cu acelasi guvern in fata deputatiulor si senatorilor, Orban a spus zambind: „Le vom spune… cum e formula la francezi? Le roi est mort, vive le roi. Guvernul Orban a cazut, traiasca Guvernul Orban!”.

Ludovic Orban a subliniat ca parlamentarii PNL nu vor vota insa urmatoarele doua guverne pentru a provoca astfel alegeri anticipate.

Parlamentul va dezbate si va vota miercuri, de la ora 12,00, motiunea de cenzura depusa dupa ce Guvernul si-a angajat raspunderea pe proiectul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin, au decis, marti, Birourile permanente reunite.

Guvernului i se rezerva 60 de minute pe care le utilizeaza la inceputul si la sfarsitul dezbaterilor, au decis Birourile permanente reunite.

De asemenea, grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor si Senat li se aloca timpul maxim corespunzator numarului membrilor, luandu-se in calcul cate 10 secunde pentru fiecare parlamentar, la care se adauga, cu acelasi calcul, deputatii si senatorii neafiliati.

Astfel timpul total maxim afectat este urmatorul: pentru PSD – 34 de minute, pentru PNL – 18 minute, USR – 7 minute, Pro Europa – 4 minute, UDMR – 5 minute, PMP – 2 minute, Grupul minoritatilor nationale – 3 minute, deputati si senatori neafiliati – 6 minute.

Motiunea de cenzura, intitulata „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democratiei romanesti” si semnata de 208 parlamentari PSD si UDMR, a fost prezentata luni in plenul Parlamentului.

Pentru a trece motiunea de cenzura, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 202 de parlamentari si UDMR – 30.

Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege, iar in termen de trei zile de la prezentarea proiectului se poate depune o motiune de cenzura. Guvernul este demis daca motiunea de cenzura depusa a fost adoptata. Daca Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat.

Mai mult despre: ,


Comentarii: