externe

Guvernul portughez anunta ca nu intentioneaza sa plateasca despagubiri fostelor colonii: „Am mentinut relatii excelente”

Lisabona nu intentioneaza sa plateasca despagubiri pentru sclavia si colonialismul transatlantic, a declarat sambata guvernul portughez, relateaza Deutsche Welle.

Declaratia vine ca raspuns la comentariile presedintelui Marcelo Rebelo de Sousa, care a declarat ca Portugalia ar putea gasi modalitati de a compensa fostele sale colonii.

Guvernul portughez a precizat intr-o declaratie ca urmareste „aprofundarea relatiilor reciproce, respectul pentru adevarul istoric si o cooperare din ce in ce mai intensa si mai stransa, bazata pe reconcilierea popoarelor fratesti”.

Aceasta a subliniat ca nu a lansat niciun „proces sau program de actiuni specifice” pentru plata despagubirilor.

In declaratie se precizeaza ca politicile actuale urmeaza aceleasi linii ca si cele ale guvernelor anterioare.

Se mai afirma ca Portugalia a mentinut relatii „cu adevarat excelente” cu fostele sale colonii, inclusiv in ceea ce priveste cooperarea financiara si economica.

Epoca coloniala a Portugaliei a durat mai mult de cinci secole, decolonizarea unor tari africane avand loc abia in 1974, dupa caderea regimului autoritar Estado Novo, condus de Antonio de Oliveira Salazar.

Intre secolele al XV-lea si al XIX-lea, 6 milioane de africani au fost transportati cu forta peste Atlantic cu vase portugheze si vanduti ca sclavi.

Presedintele Portugaliei a cerut Lisabonei sa initieze un proces de reparatii in comentariile facute sambata reporterilor, spunand ca aceasta problema nu poate fi ascunsa „sub pres”.

„Avem obligatia … de a conduce acest proces (de reparatii)”, a sustinut de Sousa.

El a sugerat ca Portugalia ar putea plati reparatiile prin anularea datoriilor fostelor colonii, prin dezvoltarea unor programe speciale de cooperare sau prin furnizarea de finantare.

El a mai spus ca tara trebuie sa isi asume „responsabilitatea pentru ceea ce s-a intamplat in imperiu, cu bune si rele, si sa traga consecintele”.

Portugalia este guvernata de Alianta Democratica (AD) de centru-dreapta de la alegerile anticipate din martie. Alegerile au fost convocate dupa ce fostul prim-ministru Antonio Costa, din partea Partidului Socialist de centru-stanga, a demisionat din cauza unor acuzatii de coruptie.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

16 minute ago

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

4 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

48 de minute ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. In ziua lansarii, fostul cancelar va participa la un eveniment al Verzilor

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

O oră ago

Un fost ministru kazah, condamnat la 24 de ani de inchisoare pentru uciderea sotiei

Un fost ministru kazah al economiei a fost condamnat, luni, la 24 de ani de…

2 ore ago