Guvernul roman cere explicatii Mexicului, dupa ce mai multor turisti romani li s-a refuzat intrarea in tara

externe

Scandalul privind refuzul Mexicului de a permite accesul pe teritoriul sau a unor turisti romani a provocat reactia oficialitatilor romane. Guvernul roman a cerut explicatii Mexicului pentru ca a refuzat intrarea, fara motiv aparent, a mai multor cetateni romani care au sosit in aceasta tara cu avionul, potrivit unui comunicat al Ministerului roman de Externe transmis agentiei EFE, citata de Agerpres.

Ministerul de Externe explica faptul ca, in perioada 19-20 decembrie, Ambasada Romaniei in Mexic a primit „o serie de solicitari de asistenta consulara din partea unor cetateni romani care nu au fost lasati sa intre” in tara la sosirea pe aeroporturile din capitala si Cancun.

„Reprezentantii ambasadei au intreprins demersuri urgente pe langa autoritatile mexicane pentru a obtine informatii cu privire la situatia cetatenilor romani si la motivele refuzului de a le permite accesul pe teritoriul mexican”, se arata in comunicatul MAE roman.

Potrivit informatiilor transmise de Mexic, autoritatile mexicane au refuzat intrarea acestor persoane din cauza unor presupuse anomalii in raspunsurile lor la formularul de intrare si din cauza existentei, in bazele de date, a unor „alerte” emise pentru unele dintre ele.

Ministerul roman al Afacerilor Externe si-a exprimat „nemultumirea” fata de autoritatile mexicane, subliniind „importanta ca astfel de decizii sa fie justificate” si aplicate cu „respectarea stricta a drepturilor cetatenilor romani”.

Doi dintre turistii romani afectati s-au plans la un post de televiziune din Romania ca oficialii mexicani i-au impiedicat sa intre fara alt motiv decat nationalitatea lor, in ciuda faptului ca aveau rezervari la hotel si alte dovezi ca au venit in scop turistic.

„Toti romanii au fost pusi intr-o parte si in sir indian”, a spus turistul, a carui marturie a fost confirmata de alte persoane afectate.

Agentii vamali mexicani i-au inmanat pasapoartele comandantului avionului cu care a zburat inapoi in Europa, spre Madrid, a declarat un alt turist.

Autoritatile mexicane si-au exprimat in numeroase randuri ingrijorarea cu privire la prezenta unor grupuri organizate de trafic de persoane sau a unor grupuri implicate in furtul de date de carduri bancare care sunt formate din romani.

In februarie 2021, autoritatile mexicane au refuzat intrarea in tara a zeci de cetateni romani cu acte in regula, care au fost nevoiti sa se intoarca acasa dupa ce au fost retinuti ore in sir pe aeroport.

Potrivit unora dintre acesti turisti romani, oficialii mexicani le-au spus ca nu pot intra in tara deoarece Mexicul a primit o alerta cu privire la sosirea iminenta a unei figuri proeminente a crimei organizate din Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: