Guvernul Dragnea-Tudose ravneste dupa aurul de la Rosia Montana: „Nu mai poti sa sapi o gropita acolo”. Ce are de gand sa faca premierul

news

Premierul Mihai Tudose a declarat marti ca nu crede ca statul roman va pierde in procesul cu Gabriel Resources, care cere despagubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatarii aurifere de la Rosia Montana si a acuzat Guvernul Ciolos ca in ultimele zile de mandat a inaintat actele necesare catre UNESCO pentru a declara toata zona arie protejata natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatari de zacaminte acolo in cazul in care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejata natural.

„Eu nu cred ca vom pierde (procesul cu Gariel Resources – n. red.) (…) Ei invoca foarte multe investitii facute, dar investitiile le-au facut in: salvam patrimoniul de acolo, au mai facut o biserica, au platit niste oameni. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli si au zis: uite cat am investit noi. Stai putin ca tu ai spus ca investesti in mailing, in sapat dupa aur, nu in spoturi la TV, nu in drumuri, nu in muzee (…) Una e sa sapi si alta e sa-ti dam voie sa faci orice. Ei, chiar orice nu merge”, a declarat Mihai Tudose la Romania TV, citat de news.ro.

Tudose a spus ca fostul premier Dacian Ciolos ar trebui sa dea explicatii cu privire la decizia de a cere la UNESCO declararea zonei Rosia Montana ca arie protejata natural.

„Poate il intrebati si pe domnul Ciolos de ce in ianuarie, inainte sa plece, in ultimele zile, toata zona a declarat-o arie protejata natural si a trimis hartiile pe la UNESCO. Adica nu mai sapi o gropita acolo nici sa sapi dupa rame, ca e arie protejata, lucru care probabil ca va conta la acel arbitraj. De ce a facut-o nu stiu, dar probabil ca va trebui sa raspunda dansul (…) El era seful la tribul acela de tehnocrati, ala destept care ne tot da lecti acum. Sa spuna ca habar nu a avut, lucru pe care tind sa il cred, pentru ca nu prea stia ce se intampla pe acolo, dar intrebam atunci pe celebrul ministru al Mediului (…) Pe 4 ianuarie, in guvernarea ingrozitor de foarte tehnocrata s-a intamplat acest lucru. Era inca guvernul Ciolos pe aici prin cladire”, a mai spus seful Executivului.

El a sustinut ca ca Romania nu va mai putea exploata resursele minerale de la Rosia Montana daca aceasta zona va fi declarata arie protejata, precizand ca anularea la UNESCO a procedurii initiate de catre Guvernul Ciolos este greu de realizat.

„E greu pana te accepta, dar dupa ce te-au acceptat, e aproape imposibil sa te retragi. Vom incerca sa retragem, sa scriem ca nu ne mai mentinem punctul de vedere, punandu-ne intr-o situatie absolut ciudata fata de organele internationale de profil. Daca lucrurile raman definitive, s-a inchis. Acolo sunt zacamintele noastre. Putea sa o declare protejata pe la noi prin casa, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam sa spunem ca acolo traieste ultima specie de libelula si apoi constatam ca libelula nu mai e si nu a lasat mostenitori. Nu cred in coincidente”, a conchis Tudose.

Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, avertizeaza ca Rosia Montana este in pericol, dupa ce Tudose a anuntat intentiile guvernului.

„Rosia Montana in pericol! Intr-un articol publicat in editia online a ziarului ”Adevarul” se prezinta un punct de vedere semnat de o consiliera din Ministerul Culturii, in care se pretinde ca depunerea dosarului Rosia Montana la UNESCO ar afecta sansele Romaniei in arbitrajul de la Washington, in care compania Gabriel Resources solicita despagubiri de 4,4 miliarde de dolari.

In realitate, peisajul cultural minier de la Rosia Montana se bucura de protectie, indiferent de includerea sau neincluderea ei in UNESCO. In timpul mandatului meu de ministru al Culturii, situl arheologic de la Rosia Montana a fost inclus, in integralitate, pe Lista Monumentelor Istorice din Romania, categoria A (decembrie 2015), iar peisajul cultural minier a fost inscris in Lista indicativa UNESCO (februarie 2016). Atat Legea privind protejarea monumentelor istorice nr. 422/2001 (art. 10 si 11), cat si Legea Minelor nr. 85/2003 (art. 11) arata cat se poate de clar ca activitatile miniere distructive pe terenurile pe care se afla asemenea monumente sunt interzise.

Amintesc ca in ianuarie 2017, in calitatea ei de ministru al Culturii, Corina Suteu a depus la UNESCO dosarul “Peisajul Cultural Minier Rosia Montana” pentru inscrierea in Patrimoniul Mondial, dupa informarea si consultarea Prim-Ministrului Dacian Ciolos si cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

Prin procesul de evaluare si activare a peisajului cultural minier Rosia Montana ar fi firesc sa se urmareasca atat recunoasterea larga si protejarea valorii sale universale, cat si initierea unui program integrat de dezvoltare a localitatii si a zonei inconjuratoare, pe baza patrimoniului cultural si natural, si de sustinere a comunitatii locale. In acest sens, Guvernul Romaniei ar trebui sa initieze un program de actiuni, prin utilizarea diferitelor fonduri europene si nationale existente, pentru domeniile dezvoltare socio-economica, dezvoltare rurala, infrastructura, dar si educatie si formare. Acest program ar trebui sa fie fundamentat pe principiile dezvoltarii durabile si ale economiei verzi.

Ne asteapta vremuri grele, in care va trebui sa ne aparam patrimoniul cultural si natural de la Rosia Montana!”, a scris Alexandrescu pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: