externe

Hackerii ucrainieni au spart sistemul de votare din Rusia, chiar in prima zi a alegerilor: „Incercam sa perturbam votul, oricum acolo nu exista alegeri sau democratie”

Agentia militara de informatii a Ucrainei (HUR) a anuntat vineri ca pirateaza sistemele de vot online din Rusia, in contextul in care prima zi a alegerilor prezidentiale din aceasta tara a inceput pe 15 martie.

O sursa din cadrul agentiei a confirmat pentru Kyiv Independent ca in prezent se fac incercari de a perturba votul, adaugand: „Oricum, acolo nu exista alegeri sau democratie”.

Rusia a inceput la 15 martie trei zile de vot in cadrul unor alegeri prezidentiale pseudo-democratice care se asteapta sa ii acorde lui Vladimir Putin inca sase ani la putere.

Presedintele rus se confrunta cu alti trei candidati care nu au nicio sansa reala de a castiga, deoarece Kremlinul a facut deja eforturi mari pentru a se asigura ca niciun rival viabil nu poate candida.

Concurenti potentiali, precum Boris Nadejdin, au fost descalificati de la vot sau, in cazul lui Alexei Navalnii, au fost incarcerati dupa care au murit in detentie.

Anterior, la 15 martie, presedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a ironizat pe Putin si l-a „felicitat” pentru „victoria sa zdrobitoare”.

„As dori sa il felicit pe Vladimir Putin pentru victoria sa zdrobitoare in alegerile care incep astazi”, a scris Michel pe X. „Nu exista opozitie. Fara libertate. Fara alegere”.

In 2020, Rusia a organizat un vot trucat pentru a permite amendamente constitutionale care au deschis calea pentru ca Putin sa candideze pentru inca doua mandate dupa ce actualul sau mandat expira anul acesta.

Miscarea l-a transformat efectiv intr-un dictator pe viata, deoarece Putin poate acum sa ocupe functia pentru inca 12 ani.

Freedom House, o organizatie nonprofit care militeaza pentru democratie, a acordat Rusiei un scor de 0 din 4 in raportul sau pentru 2023 privind libertatile politice din tara.

„Rusia nu a cunoscut niciodata un transfer democratic de putere intre grupuri rivale”, a declarat Freedom House.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

6 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

6 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

6 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

6 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

6 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

6 ore ago