„Hai sa fim sobri!”. Iohannis ironizeaza propaganda PSD privind Autostrada Moldovei: „E o bataie de joc si romanii vad asta si sufera”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a criticat luni Guvernul, sustinand ca lucreaza netransparent si adopta diverse ordonante de urgenta fara consultari cu cei vizati de legislatie si cu specialistii din domeniu.

Seful statului a fost intrebat cu privire la OUG 114 si OUG 79.

„Guvernele in ultima vreme nu s-au linistit. Guvernarea trebuie sa se faca intr-un fel care este si sustenabil si previzibil, or, exact aceste lucruri nu se intampla. Nu vreau sa intru in detalii cine, ce ordonante creeaza, inventeaza la Guvern. Treaba lor, Guvernul sa-si rezolve problema, dar asa nu se poate conduce o tara. Nu poti sa vii in 28 decembrie cu o ordonanta care nu este corelata cu nimic altceva, sa o pui pe masa si sa o aprobi si sa fie valabila de la inceputul anului, fara consultari cu asociatiile de primari, fara consultari cu specialistii din domeniu, fara macar a corela legislatia cu alte piese de legislatie, care evident ca sunt importante in diferite domenii. Sunt de acord ca un guvern poate sa schimbe diverse abordari si pe fiscalitate, licitatii, si pe orice, dar nu pot sa fiu de acord ca aceste lucruri sa se faca pe picior, in ultimul moment si fara consultari. Aceste modificari, care dupa parerea mea sunt neavenite, poate guvernul zice ca sunt foarte bune. Trebuia inceputa discutia undeva acum un an, consultati toti partenerii, la jumatatea anului trecut adoptata legislatia, corelata urgent cu restul legislatiei si atunci se putea intra in acest an cu o legislatie care ii pune pe oameni in situatia sa poata gestiona problemele, or, aceasta metoda de a OUG si pe urma vedem cine striga mai tare, cu ala vorbim si rezolvam o parte din problema si restul sa se descurce este pur si simplu inacceptabila. Asa se poate rezolva eventual o criza sau o calamitate, dar aia trece repede, dar nu se poate sa se schimbe intreaga regula in domenii mari din Romania fara consultari, fara sa dai timp oamenilor sa isi pregateasca lucrurile. Guvernul nu lucreaza transparent, nu se consulta cu cei vizati de legislatie si atunci evident ca problemele apar si fiecare balba si corectura negandita agraveaza chestiunea in loc sa o rezolve”, a Iohannis la dezbaterea „Viitorul oraselor romanesti in contextul european al conceptului de dezvoltare locala”, organizata de Asociatia Oraselor din Romania.

Presedintele a sustinut ca o problema in Romania este ca se fac politici pe termen scurt si cu interes electoral, facand referire la transformarea unor comune in orase.

„Problema in Romania este ca facem politici pe termen scurt de multe ori si cu un interes electoral, deci o abordare electoralista. (…) Ultima data cand s-au transformat multe comune in orase (…) s-a facut tot peste noapte si tot din motive electoraliste, nu vreau sa spun acum ce partid a guvernat, stiti dumneavoastra. Acum se vede ca lucrurile nu au fost bine gandite nici atunci, ca au fost gandite pe termen scurt scurt sau foarte scurt. Daca transformi o comuna in oras trebuie sa dai o sansa comunitatii, trebuie sa existe o grija speciala din partea Guvernului ca nu numai denumirea intr-un tabel sa se schimbe din comuna in oras, ci si comunitatea sa aiba sansa sa se dezvolte corespunzator, altfel am mai obtinut un primar de oras si au mai intrat doi oameni in consiliul local si acesta este rolul unei reforme in administratia locala? Cred ca trebuie sa ajungem, cu cat mai repede, cu atat mai bine, la concluzia ca in aceste domenii nu trebuie sa ne jucam pe mandate de patru ani sau cu interes electoralist, fiindca pana la urma lucrurile se strica de tot”, a aratat Iohannis, citat de Agerpres.

El a criticat Guvernul si pentru autostrada Moldovei.

„Li s-a promis moldovenilor ca toata lumea se apuca serios de autostrada Moldova, dar hai sa fim sobri! Unde a fost seriozitatea? Cand au facut oamenii aceia acel protest de 15 minute s-a dus un ministru langa Bacau si a zis ca acum incepe el autostrada si aia protesteaza si ei fac autostrada. Dupa ce s-a terminat protestul au plecat si muncitorii acasa. E o bataie de joc si romanii vad asta si sufera. Trebuie si guvernantii, si primarii si toata lumea sa gasim solutii si asta nu este o solutie pentru un partid, solutia trebuie sa vina de la intreaga clasa politica si aici aveti un rol hotarator”, a spus presedintele.

Iohannis a aratat ca, potrivit sondajelor, intre 70 si 80% dintre romani spun ca directia in care se indreapta Romania este gresita si a punctat ca aceasta situatie trebuie rezolvata de toti politicienii.

„Este un pesimism total, o neincredere totala si aici nici nu are rost sa ne uitam in jur daca este acela sau acela vinovat. Noi toti trebuie sa reparam, toti care suntem in politica, indiferent ca unul este presedinte, altul este ministru, altul este primar, suntem toti intr-o situatie care nu poate sa continue asa. Trebuie sa redam romanilor increderea ca si in tara lor se poate trai si atunci o sa revina romanii, pana nu ajungem acolo nu o sa revina”, a afirmat el.

Seful statului a spus ca „nevoia de dezvoltare nu este absolut deloc un moft”.

„Daca mergeti undeva si solicitati sprijin si ajutor, sper ca nu sunteti vazuti ca niste oameni care cer niste favoruri, fiindca nu cereti favoruri, cereti ceva ce se cuvine comunitatilor pe care le conduceti si cred ca este extrem de important sa se accentueze acest lucru, fiindca dumneavoastra reprezentati comunitatea”, a subliniat Iohannis.

Presedintele Iohannis a primit din partea AOR un trofeu si o medalie aniversara.

Mai mult despre: ,

Comentarii: