„Hai sa-l luam pe Plesu! Are papagal, spune si glumite” – Scriitorul este suparat

news

Scriitorul Andrei Plesu este deranjat de invitatiile primite din partea corporatiilor pentru a sustine discursuri „motivationale” si scrie despre „limbajul de lemn” folosit de corporatisti.

„De curind, reprezentanta unei firme de PR, mi-a transmis un mesaj, prin care ma ruga sa scriu un mic text care sa fie distribuit angajatilor de la Piraeus Bank, cu ocazia „rebrenduirii“ (ah!) institutiei. „Comanda“ era cit se poate de clara. Ai fi zis ca, in mintea doamnei care ma solicita, textul era deja scris. Trebuia doar sa-i adaug semnatura mea (electronica). Ce aveam de facut?

Sa produc un mesaj „inspirational“, „motivational“, „emotional“, despre „adevarata valoare a lucrurilor si a fiecaruia dintre noi“. Cei vizati trebuia sa afle (citind citeva fraze care sa incapa pe o jumatate de pagina A4) ca ei sunt adevarata valoare a firmei.

(…) N-am avut puterea sa raspund suficient de politicos, sa refuz fara abuz de vorbe, o oferta care mi se parea, pe toate planurile, iritanta. Mai intii, nu era prima oara cind eram abordat ca o fata-n casa, buna la toate: „Dl.Plesu, spitalul X organizeaza o dezbatere despre diabet. Nu ne spuneti, in deschidere, citeva cuvinte inspirationale?“. „Dl.Plesu, sindicatul benzinarilor organizeaza o petrecere. N-ati vrea sa o deschideti Dvs. cu citeva cuvinte bine simtite, cum stiti Dvs.?“ „Dl.Plesu, am scris o carte. Dati-mi si mie citeva rinduri pentru coperta a patra“. S.a.m.d. Ideea este ca sunt un fel de croitoras indeminatec, gata oricind sa insaileze vreo bluzita, vreo vestuta, vreun tricouas”, a scris Plesu pe blogul sau din Adevarul.

El le-a recomandat coprporatistilor sa fie mai originali.

„Recomand, deci, cautatorilor de mesaje inspirationale si motivationale, ba poate chiar educationale, instructionale, operationale, intonationale si activationale sa se uite pe Google. Vor gasi vagoane intregi de intelepciune inutilizabila care, vorba lui Marius Chicos Rostogan, „gidila intr-un mod placut urechile”. Aforismele, daca nu au impactul paradoxului, al surprizei, sau gratia umorului, sunt cel mai plicticos gen literar. Tot ce poti zice, ca cititor, cind ai inchis cartea este: „Asa e! Aferim!” Dupa care ramii unde erai. Cea mai simpla situatie de viata este, intotdeauna, mai nuantata si mai provocatoare decit un aforism tantos. Rugaminte finala: Nu ma mai invitati sa particip la „training”-uri si festivitati cooperatiste, trase la indigo dupa serbede modele globale. Invatati sa ginditi liber, neconventional, imprevizibil”, a mai scris Plesu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: