Halal patrioti! Carmen Avram (PSD) militeaza in favoarea Rosia Montana Gold Corporation: „Aurul trebuie extras!” – Video

politica

Carmen Avram, pozitia a doua pe lista PSD pentru europarlamentare, militeaza in favoarea exploatarii aurului de la Rosia Montana. Licenta de exploatare este detinuta de celebra Rosia Montana Gold Corporation.

Carmen Avram si-a imbracat solicitarea intr-un discurs fals patriotic, insa interesul major privind exploatarea aurului de la Rosia Montana apartine unui consortiul international Rosia Montana Gold Corporation. De altfel, acesta va fi si principalul beneficiar.

„Aurul Romaniei trebuie extras. Din pacate, probabil ca nu-l vom mai putea extrage. Ar trebui extras pentru ca altfel se joaca niste companii si fac ce vor pe teritoriul acestei tari, castigand bani la bursa sau extragand pe sest, cum umbla vorba. (…) Profita altii de aurul nostru si nou suntem destul de saracuti”, a declarat Carmen Avram la DC News.

Vezi video de la minutul 31.00:

Anul trecut, celebra publicatie National Geographic a dedicat un amplu material situatiei de la Rosia Montana.

„In centrul dezbaterii se afla un litigiu cu compania miniera care vrea acces la sit (Rosia Montana Gold Corporation, societate controlata de compania canadiana Gabriel Resources) . In urma protestelor masive declansate in 2013, Guvernul roman a decis sa nu elibereze autorizatii care ar fi permis companiei canadiene sa mearga inainte cu proiectul si a adoptat mai multe ‘protectii legale’ pentru Rosia Montana.

Ca raspuns, Gabriel Resources a cerut Romaniei, la curtea de arbitraj a Bancii Mondiale, despagubiri de 4,4 miliarde de dolari, pentru pierderile inregistrate ca urmare a nerespectarii de catre partea romana a tratatelor de investitii. Aceasta suma reprezinta mai mult de doua procente din PIB-ul tarii”, noteaza National Geographic.

In 2013, Romania a vazut cele mai ample proteste de dupa Revolutie dupa ce Guvernul de atunci – condus de Victor Ponta – a adoptat un controversat proiect de lege ce oferea Rosia Montana Gold Corporation, societate controlata de compania canadiana Gabriel Resources, dreptul sa exploateze cel mai important zacamant din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Jurnalistii de la National Geographic au scris si ce implica deschiderea minei in Rosia Montana: „Planul pentru deschiderea minei propunea folosirea a zeci de mii de tone de cianura pentru a separa aurul de piatra, metoda de extragere a aurului urmand sa duc la distrugerea Rosiei Montane”.

„Dezvoltarea extensiva ar distruge cea mai mare parte a arheologiei unice a zonei”, spunea Andrew Wilson, profesor la Oxford care a realizat un studiu asupra Rosiei Montane. „Ar include tuneluri – cele mai multe dintre acestea ramanand neexplorate – care contin dovezi ale exploatarii miniere moderne din Imperiul Austro-Ungar si galerii extinse din perioada comunista”, a completat profesorul.

De altfel, multi localnici, care refuza sa paraseasca zona, ar trebui mutati cu forta, mai scria National Geographic.

„In 2017, Guvernul Romaniei a depus la UNESCO dosarul Rosia Montana pentru includerea in patrimoniul mondial, insa intr-o miscare fara precedent, luna trecuta, Guvernul – condus acum de social democrati – a amanat includerea sitului in patrimoniul UNESCO”, amintea revista.

„Este extrem de neobisnuit”, spunea Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, secretarul general al Europa Nostra, federatie paneuropeana pentru patrimoniul cultural. „Mai tot timpul guvernele lupta pentru siturile lor”, a subliniat aceasta.

Mai mult despre: ,

Comentarii: