Hamas a primit un proiect de armistitiu. Prima faza ar dura 40 de zile

externe

Hamas a primit un proiect privind o pauza a operatiunilor militare si schimbul de prizonieri palestinieni cu ostatici israelieni, discutat la negocierile de la Paris, a declarat marti o sursa de rang inalt apropiata discutiilor, potrivit Reuters.

Presedintele american Joe Biden a declarat ca Israelul a fost de acord sa opreasca activitatile militare in Gaza pentru luna sfanta Ramadan, in timp ce grupul islamist a studiat proiectul de propunere.

Pe baza unei declaratii furnizate Reuters de catre sursa, proiectul de propunere pentru prima etapa a acordului ar dura 40 de zile, iar schimbul de prizonieri ar avea un raport global de 10 la unu.

De asemenea, in propunere mai sunt incluse:

* Ambele parti isi opresc complet operatiunile militare.
* Operatiunile aeriene de recunoastere peste Gaza se vor opri opt ore pe zi.
* Toti ostaticii israelieni, inclusiv femeile, tinerii sub 19 ani, oamenii de peste 50 de ani si bolnavii, trebuie sa fie eliberati in schimbul unui anumit numar de prizonieri palestinieni, conform numerelor enumerate mai jos.

* In schimbul celor 40 de ostatici enumerati la categoria umanitara, aproximativ 400 de prizonieri palestinieni vor fi eliberati, conform raportului de 10 la 1.
* Intoarcerea treptata a tuturor civililor stramutati – cu exceptia barbatilor cu varsta potrivita pentru serviciu militar – in nordul Fasiei Gaza.

* Dupa ce a inceput prima faza, Israelul isi va repozitiona fortele departe de zonele dens populate din Fasia Gaza.
* Angajamentul de a aduce 500 de camioane pe zi de ajutor umanitar.
* Angajamentul de a furniza 200.000 de corturi si 60.000 de rulote.

* Permiterea reabilitarii spitalelor si brutariilor din Gaza, inclusiv permiterea imediata a intrarii echipamentelor necesare si asigurarea transporturilor de combustibil in aceste scopuri, conform cantitatilor care urmeaza sa fie convenite.

* Israelul este de acord cu intrarea masinilor si echipamentelor grele pentru indepartarea molozului si asistenta in alte scopuri umanitare, cu asigurarea transporturilor de combustibil necesare acestor scopuri, conform cantitatilor care urmeaza sa fie convenite, cu conditia ca acestea sa creasca in timp. Hamas se angajeaza sa nu foloseasca aceste masini si echipamente pentru a ameninta Israelul.

* Se intelege ca aranjamentele convenite in prima faza nu se vor aplica in faza a doua, care va face obiectul unor negocieri separate ulterioare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: