Hamas elibereaza mai multi ostatici israelieni

externe

gaza

Hamas a inceput sa predea, marti, mai multi ostatici israelieni Comitetului International al Crucii Rosii (CICR), a declarat un oficial palestinian, in a cincea zi a armistitiului prelungit de sase zile in razboiul din Gaza, potrivit Reuters.

Oficialul nu a oferit alte detalii, dar armata israeliana, citand informatii de la CICR, a spus ca 12 ostatici se aflau in drum spre teritoriul israelian – 10 israelieni si doi cetateni straini.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe din Qatar, care mediaza in conflict, a declarat ca ostaticii israelieni eliberati isunt noua femei si un minor.

Potrivit Palestinian Prisoner’s Club, o organizatie semi-oficiala, Israelul, in schimb, este asteptat sa elibereze 30 de detinuti palestinieni din inchisorile israeliene – 15 femei si 15 barbati.

Daca va fi confirmat, numarul total de ostatici eliberati de Hamas de la inceputul armistitiului vinerea trecuta ar ajunge acum la 81 – 60 de israelieni, toti femei si copii – si 21 de cetateni straini, in mare parte muncitori agricoli thailandezi.

Israelul a eliberat 150 de prizonieri inainte de miscarile de marti.

Armistitiul a adus Gazei primul ragaz dupa sapte saptamani de bombardamente intense israeliene provocate de atacul Hamas.

Autoritatile sanitare din Gaza spun ca peste 15.000 de persoane au fost confirmate ucise in atacul israelian asupra teritoriului condus de Hamas, aproximativ 40% dintre ei copii, iar multi alti morti se tem ca vor fi pierduti sub daramaturi.

Armistitiul trebuia sa expire peste noaptea de marti, dar ambele parti au convenit sa prelungeasca pauza pentru a permite eliberarea mai multor ostatici detinuti de Hamas si a prizonierilor palestinieni detinuti de Israel.

Israelul a spus ca armistitiul ar putea fi prelungit si mai mult, cu conditia ca Hamas sa continue sa elibereze cel putin 10 ostatici israelieni pe zi. Dar cu mai putine femei si copii inca in captivitate, va fi nevoie de negocieri pentru eliberarea pentru prima oara a unora dintre barbatii israelieni.

Printre ostaticii israelieni care nu au fost inca eliberati se numara un bebelus in varsta de 10 luni Kfir Bibas, impreuna cu fratele sau Ariel, in varsta de 4 ani, si parintii lor Yarden si Shiri, rapiti dintr-un kibbutz.

Marti, fortele israeliene si luptatorii Hamas si-au exprimat speranta pentru prelungiri suplimentare ale armistitiului, care a redus o mare parte din Fasia Gaza la un peisaj lunar dezolant.

Qatar a gazduit o intalnire cu sefii agentiilor de spionaj israeliana – Mossad si americana – CIA, pentru a „construi pe baza acordului si pentru a initia discutii suplimentare despre urmatoarea faza a unui potential acord”, a declarat o sursa pentru Reuters.

Desi conditiile de pe teren in Gaza au ramas in mare parte pasnice, armata israeliana a declarat ca trei dispozitive explozive au fost detonate marti dupa-amiaza in apropierea trupelor sale in doua locatii diferite din nordul Fasiei Gaza, „incalcand cadrul pauzei operationale”.

Barbati inarmati au deschis focul asupra soldatilor israelieni care au raspuns, si cativa soldati au fost raniti usor. Nu au fost disponibile imediat alte detalii.

O singura coloana de fum negru a putut fi vazuta ridicandu-se deasupra pustiului din nordul Fasiei Gaza, dar pentru a cincea zi nu a existat nicio urma de avioane pe cer sau zgomot de explozii.

Ambele tabere au raportat, de asemenea, dimineata, unele incendieri de tancuri israeliene in districtul Sheikh Radwan din orasul Gaza dar nu s-au raportat victime. Israelul a spus ca trupele sale au tras focuri de avertisment.

Generalul-locotenent Herzi Halevi, seful fortelor armate israeliene, a declarat intr-un briefing de presa ca armata a ramas in alerta in Gaza si este pregatita sa continue lupta. „Folosim zilele de pauza in cadrul cadru pentru a invata, pentru a ne consolida pregatirea si pentru a aproba planuri operationale viitoare”, a spus el.

Peste doua treimi din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza si-au pierdut casele, mii de familii dormind in adaposturi improvizate, avand asupra lor doar lucrurile pe care le puteau transporta. Multi folosesc armistitiul pentru a se intoarce la casele lor abandonate sau distruse pentru a incerca sa salveze cate ceva sau pentru a scoate la suprafata mortii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: