externe

Haos la Paris. Confruntarile dintre protestatari si fortele de securitate continua. Sindicatul CGT anunta 880.000 de oameni pe strazile capitalei si 3,5 milioane in intreaga tara

Sute de mii de francezi au manifestat din nou, joi, pentru a noua zi, impotriva reformei pensiilor a presedintelui Emmanuel Macron, protestele devenind violente la Paris si in alte orase. Aproximativ 3,5 milioane de persoane din Franta au participat la protestele de joi, potrivit sindicatului CGT, in timp ce autoritatile au estimat prezenta a doar 1,08 milioane dintre care 119.000 la Paris, potrivit presei franceze.

Ministrul de interne, Gerald Darmanin, a anuntat ca 123 de politisti si jandarmi au fost raniti joi in Franta. Un total de 80 de persoane au fost arestate, dintre care 58 la Paris.

Manifestatiile din centrul Parisului au fost in general pasnice, dar grupuri mai mici de anarhisti „Black Bloc” au spart vitrine, au incendiat doua chioscuri de presa, au demolat mobilier stradal si au jefuit un restaurant McDonalds.

Videoclipurile de pe retelele sociale prezinta scene haotice de-a lungul Grands Boulevards, una dintre principalele strazi ale Parisului.

Au urmat ciocniri in timp ce politia antirevolta i-a alungat cu gaze lacrimogene si grenade asomatoare.

Potrivit politiei, „aproximativ o mie” de protestatari ai „Black bloc” au fost prezenti la mars, imbracati in negru si echipati cu masti si ochelari de protectie.

Mai multe incendii au izbucnit in cartierul Operei. 140 au fost stinse, dar 50 sunt inca in desfasurare, a anuntat Gerald Darmanin in cadrul unei vizite la sediul politiei din Paris, joi seara.

Prezenta record pentru CGT, a patra cea mai mare zi pentru Ministerul de Interne

Potrivit CGT, 3,5 milioane de oameni au iesit pe strazi joi. Ministerul de Interne a calculat doar 1,089 milioane.

Diferentele de cifre dintre sindicate si autoritati sunt obisnuite, dar s-au observat contraste deosebit de mari in unele orase.

Sindicatul CGT spune ca 880.000 de oameni s-au alaturat demonstratiilor de joi la Paris, cea mai mare cifra de la inceputul protestelor in ianuarie. Potrivit sindicatului, recordul anterior de prezenta in capitala a fost de 700.000 de manifestanti pe 7 martie.

Autoritatile au estimat doar 119.000.

La Nisa, CGT estimeaza numarul manifestantilor prezenti joi la 40.000, iar autoritatile doar 5.200. In Marsilia, prefectura a numarat 16.000 de manifestanti, sau de saptesprezece ori mai putin decat cei 280.000 declarati de CGT.

In Rouen, autoritatile au spus ca 14.800 de protestatari au iesit pe strazi, un record de la inceputul anului. CGT a anuntat ca sunt 23.000.

Numarul protestatarilor a crescut si la Lyon (unde au participat 22.000 / 55.000), Brest (unde au participat 20.000 / 40.000) si Montpellier (unde au participat 18.000 / 40.000), desi cifrele nu au atins aceleasi maxime ca in zilele anterioare de greva, de pe 31 ianuarie si 7 martie.

Ciocniri au izbucnit joi intre demonstranti si fortele ordinii la Nantes, Rennes si Lorient, a informat AFP.

La Nantes, manifestantii au intrat in instanta administrativa, jefuind receptia si spargand ferestre si usi, a mentionat AFP. Pompierii au stins rapid un incendiu intr-o sala de judecata.a

In Rennes, autoritatile au lansat gaze lacrimogene ca raspuns la aruncarea cu obiecte in fortele de ordine si la incendierea cosurilor de gunoi, cufundand marsul de protest intr-un nor gros de fum acru, potrivit unui jurnalist AFP.

In Lorient, protestele au fost marcate de tulburari fara precedent, sectia de politie a orasului si oamenii legii fiind vizati de demonstranti. Protestatarii au spart ferestrele unei cladiri guvernamentale locale folosind proiectile si au aprins foc la poarta, inainte ca politia sa intervina pentru a dispersa multimea, a informat AFP.

Ministrul francez de interne Gerald Darmanin a declarat ca atacurile si pagubele cauzate de protestatari din Lorient sunt „inacceptabile” si „nu pot ramane nepedepsite”.

Studentii au blocat joi zeci de licee si universitati din Franta, in semn de protest fata de reformele planificate ale pensiilor. Sindicatul studentesc L’Alternative a declarat ca studentii din 80 de scoli si universitati au luat parte la greva. Ministerul Educatiei a raportat „148 de incidente” in liceele din Franta.

Joi dimineata, protestatarii au blocat accesul la aeroportul Charles de Gaulle din Paris, iar muncitorii au blocat sinele de la Gare de Lyon din Paris, intr-o noua zi de greve nationale impotriva controversatei reforme a pensiilor a lui Emmanuel Macron.

Multi dintre protestatari nu au mai iesit in strada pana acum, dar de data aceasta sunt infuriati de decizia lui Macron de a introduce reforma pensiilor prin utilizarea articolului 49.3, care permite guvernului francez sa adopte un proiect de lege fara vot.

Secretarul general al CFDT Laurent Berger a cerut demonstratii „fara violenta”, iar liderul Uniunii CGT, Philippe Martinez, a declarat ca, in interviul televizat de miercuri, Emmanuel Macron a „aruncat benzina pe foc”, adaugand ca sindicatele i-au scris presedintelui pentru a-l alerta cu privire la „situatia exploziva” din in tara.

Intersindicatul a cerut o a 10-a zi de greva marti, 28 martie. In plus, face apel la mitinguri locale incepand din acest weekend.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Dan Voiculescu se da cu Firea. Sondaj la Antena 3, Piedone este trantit pe locul 2, de la 40% a fost adus la 28%

Antena 3 a prezentat, joi seara, un sondaj ARA din care rezulta ca Gabriela Firea…

O oră ago

Prea stridenta! Un tribunal german dispune inlaturarea unei statui colorate dintr-un cimitir

De trei ani, o disputa intre comunitate si parintii unui tanar decedat din orasul german…

4 ore ago

„Rezultat final bun”: 130 de balene au fost salvate dupa ce au esuat pe o plaja din Australia de Vest. Cel putin 28 au murit

O operatiune dramatica de salvare a vietii a peste 100 de balene-pilot esuate pe o…

4 ore ago

Carti care contin arsenic, izolate la Biblioteca Nationala a Frantei

Patru carti au fost izolate in Biblioteca Nationala a Frantei din cauza ingrijorarii ca ar…

4 ore ago

Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein a fost anulata de Curtea de Apel din New York

Condamnarea lui Harvey Weinstein din 2020 pentru agresiune sexuala si viol a fost anulata de…

4 ore ago