Havana ameninta ca va innabusi orice protest: „Sa stie imperialistii ca vor trebui sa lupte cu un popor care nu se lasa pacalit”

externe

Sunt „destui revolutionari” in Cuba pentru a contracara orice fel de manifestatie, a avertizat duminica presedintele Miguel Diaz-Canel, in fata provocarii grupurilor de opozitie de a organiza la 15 noiembrie un mars pe care guvernul l-a interzis deja, noteaza AFP, citata de Agerpres.

„Sunt destui revolutionari pentru a face fata la orice manifestatie care urmareste sa distruga revolutia, respectand si aparand Constitutia, dar si cu energie si curaj”, a spus liderul si prim-secretarul Partidului Comunist din Cuba, incheind o sedinta plenara a Comitetului Central alcatuit din 114 membri.

„Sa stie imperialistii ca vor trebui sa lupte cu un popor care nu se lasa pacalit, un popor suficient de numeros, suficient de curajos si eroic pentru a lupta, care nu se teme de amenintari”, a adaugat Miguel Diaz-Canel. La intalnire a participat si predecesorul sau Raul Castro care, de la retragerea sa in aprilie, apare ocazional in public.

Grupul de reflectie politica disident Archipielago, care a chemat la un mars pe 15 noiembrie la Havana si in sapte provincii ale insulei, isi mentine apelul, desi autoritatile au interzis manifestatia saptamana trecuta si i-au avertizat pe organizatori cu privire la consecintele penale daca isi pastreaza pozitia.

Apelul intervine dupa manifestatiile fara precedent care au izbucnit la 11 si 12 iulie in aproape 50 de orase din intreaga tara cand s-a strigat „Libertate!” si „Ne este foame!”, soldate cu un mort, zeci de raniti si arestarea a peste 1.000 de persoane, dintre care peste 560 sunt in continuare in inchisoare.

Manifestatia din noiembrie vizeaza sa obtina o „schimbare” si eliberarea detinutilor politici, potrivit organizatorilor.

Guvernul cubanez considera ca protestele fac parte dintr-o strategie sustinuta de Washington urmarind schimbarea regimului.

Oficialii americani au criticat in repetate randuri Havana pentru interzicerea marsului de la 15 noiembrie si pentru persoanele arestate in urma protestelor din iulie.

Cuba traverseaza o criza economica profunda cu grave penurii de hrana si medicamente, exacerbata de scaderea turismului din cauza COVID-19 si inasprirea sanctiunilor impuse de Donald Trump in timpul mandatului sau, pe care succesorul sau Joe Biden le-a mentinut.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: