„Hienele lui Dragnea”, nou atac violent la adresa Corinei Cretu: „Sa decida daca este comisarul UE sau al PNL”

politica

Corina Cretu trebuie sa se decida daca este comisarul UE sau al PNL, a sustinut deputatul Ioan Dirzu, lider al PSD Alba, intr-o declaratie politica, solicitandu-i acesteia sa spuna daca politica de absorbtie a fondurilor se face cu Guvernul sau ”doar cu unii primari PDL, la cafea si receptii scumpe”.

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dirzu, a sustinut marti, intr-un comunicat de presa, ca il ingrijoreaza ca timpul petrecut de Corina Cretu alaturi de primarii ”PDL-isti ii intuneca judecata”.

”Doamna Corina Cretu trebuie sa decida daca este comisarul UE sau al PNL (…) Ma ingrijoreaza faptul ca, timpul petrecut de doamna Cretu alaturi de primarii PDL-isti ii intuneca judecata. O vedem tot mai des pe doamna Cretu cu oameni care au girat fraudarea fondurilor europene in perioada Basescu-Boc, oameni care au tinut Romania la cele mai mici cote de absorbtie de fonduri europene. Doamna Cretu, daca doreste, poate sa fie foarte bine comisar PPE. Nu ne deranjeaza, doar sa ne-o spuna si noua, celor din tara, pentru cine lucreaza. De asemenea, doamna Cretu sa ne spuna, cand vine in Romania, daca politica de absorbtie a fondurilor se face cu Guvernul sau doar cu unii primari PDL, la cafea si receptii scumpe”, scrie Dirzu, citat de Mediafax.

Dirzu considera de neinteles cum „adevarul” e considerat de comisarul european o „agresiune” la adresa sa.

”Dimpotriva, Corina Cretu ar trebui sa explice de ce preturile propuse de BEI sunt atat de umflate si de ce dansa le sustine. Guvernarea actuala este pro-europeana, are tot interesul, doreste si face toate demersurile necesare pentru absorbtia fondurilor europene, dar acest lucru nu se poate face in orice conditii si in niciun caz intr-o formula care inseamna costuri uriase. Dincolo de orice declaratie si atitudine politica stau cifrele si documentele pe care, nu stim din ce motive, doamna Cretu le ignora. In chestiunea spitalelor judetene realitatea este ca proiectele concepute de BEI pentru cele trei spitale regionale – Cluj, Iasi si Craiova – costa 1.347.599.086 euro – peste 1,3 miliarde de euro”, mai arata sursa citata.

In comunicat se mai arata ca finantarea europeana pentru toate cele trei spitale este 150 de milioane de euro, adica 11%.

”Din acesti 150 de milioane de euro, 120 de milioane reprezinta paper-work-ul – hartiile – proiectul facut de BEI (respectiv studiu de fezabilitate, desing, proiect, etc). Practic din banii de UE, pentru cele 3 spitale, mai raman 30 de milioane de euro pentru constructie. Statul roman ar urma sa puna diferenta, respectiv 1.197.599.086 de euro – aproape 1,2 miliarde de euro. In cea mai mare parte acesti bani ar fi platiti tot unor firme europene pentru constructii, dotare, utilare, dat fiind ca proiectantul este BEI si el da solutiile. In mod real insa, costul constructiei, dotarilor si echipamentelor necesare pentru un astfel de spital este 140 milioane euro. Deci daca statul roman si-ar propune sa faca cele 3 spitale fara niciun ban de la Uniunea Europeana si fara BEI, atunci efortul statului Roman ar fi de 420 milioane euro, deci la o treime din costul in varianta Corina Cretu”, se mai arata in comunicat.

Astfel, liderul PSD Alba ii cere Corinei Cretu sa explice de ce insista ca statul roman sa plateasca din taxele platite de romani ”un pret de 3 ori mai mare decat cel real”.

”Mai mult, daca cele trei spitale ar fi realizate in parteneriat public privat, iar statul roman ar participa cu maxim 25% din investitia initiala, atunci efortul statului ar fi si mai mic, respectiv de doar 105 milioane lei, deci de 12 ori mai mic decat cel din varianta promovata de Corina Cretu. Pana acum Corina Cretu nu a explicat de ce sunt atat de mari costurile in varianta in care s-ar folosi fonduri europene, comparativ cu cele oferite de dezvoltatori cu experienta in astfel de proiecte”, a mai transmis Ioan Dirzu.

Presedintele PMP, Eugen Tomac, a afirmat, marti, ca o actiune conjugata pusa la cale in ”laboratoarele tenebroase ale PSD pare sa lucreze la scoaterea Romaniei din UE”, iar Liviu Dragnea, ”prin hienele lui, Valcov si Stefanescu, a pornit o campanie murdara” impotriva Corinei Cretu, comisar european.

”Sa oprim experimentele PSD! Din pacate, traim vremuri grele. Toate eforturile noastre conjugate de ani de zile pentru integrarea in Uniunea Europeana par sa fie anulate prin masurile iresponsabile ale unei guvernari venale. O tara intreaga a contribuit, prin sacrificii enorme, la construirea unui proiect de tara care sa asigure viitorul acestei natii. Toti am strans din dinti dupa Revolutie, ne-am carpit orgoliile si ne-am tesut mandria pentru a incapea in haina noua a vremurilor europene. Ne-am castigat cu greu locul la masa UE, in ciuda tuturor provocarilor venite din Est. Dar am razbit tocmai pentru ca am jucat pe aceeasi carte. Acum, coalitia toxica ne naruie toate visurile. O actiune conjugata pusa la cale in laboratoarele tenebroase ale PSD pare sa lucreze la scoaterea Romaniei din UE”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: