HIMARS devasteaza iar fortele ruse. A lovit pana in Mariupol si Donetk, 11 tinte distruse intr-o noapte

externe

Sistemele de artilerie mobila cu raza lunga de actiune (HIMARS) pe care le-au primit recent ucrainenii au devastat din nou, in serie, tinte militare rusesti aflate departe in spatele frontului.

Armata Ucrainei a reusit chiar sa distruga obiective militare rusesti din orasul-port Mariupol, pe care rusii l-au cucerit in urma cu cateva luni si aflat la cel putin 80 de kilometri de linia frontului.


Rachetele primite din Occident au lovit inclusiv tinte din orasul Donetk, capitala uneia dintre cele doua republici-marioneta infiintate de rusi pe teritoriul Ucrainei.

Alte doua lovituri au distrus un post de comanda al armate ruse din Ciornobaivka, aproape de importantul oras Herson din sud.

Citeste si: SUA trimit Ucrainei inca patru sisteme HIMARS: „Deja ne gandim la ceea ce vor avea nevoie ucrainenii in lunile si anii urmatori”

Dmitri Arestovici, consilierul presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spune ca 200 de militari rusi, inclusiv ofiteri importanti, au fost ucisi in aceste lovituri.

Sistemele HIMARS au creat mari probleme Rusiei in ultimele saptamani. Cel putin 14 depozite de armament au fost distruse, unele aflate la distante mari de front, de 60-80 de kilometri. Pe langa acestea au mai fost lovite depozite de combustibili si de logistica rusesti, ducand totalul la mai multe zeci de obiective militare distruse intr-o perioada scurta de timp.

Pe langa aceste sisteme livrate de SUA, Ucraina a mai primit si alte tipuri de artilerie cu raza lunga, de la tari precum Germania, Marea Britanie sau Norvegia.

Ele s-au dovedit extrem de utile pentru a reduce diferenta dintre capacitatea de foc si de a lovi la distanta pe care o are Rusia si cea mult mai redusa pe care o are Ucraina.

In acest moment exista mai putin de 10 sisteme HIMARS in actiune in Ucraina, dar altele urmeaza sa fie livrate, in special de catre Statele Unite ale Americii.

Bataliile din Ucraina sunt in continuare intense, cu rezultate variabile de la regiune la regiune.

In Est, in zona Donbas, rusii continua sa avanseze lent si sa impinga treptat fortele ucrainene, desi ritmul luptelor a mai scazut dupa cucerirea oraselor ucrainene Severodonetk si Lisiceansk.

In schimb, in regiunea Herson si putin in Zaporoje, ucrainenii sunt cei aflati in ofensiva si avanseaza la randul lor, insa tot intr-un ritm lent, in fata unor trupe rusesti care au sapat transee si au consolidat acolo pozitii ofensive.

Mai mult despre:

Comentarii: