HIMARS-urile vor incepe sa zboare din Herson. General SUA: „Incepe faza decisiva a campaniei… eliberarea Crimeii”

externe

ben hodges, general, american

Fostul comandant al trupelor SUA in Europa, generalul american Ben Hodges, anunta ca ucrainenii vor incepe sa traga cu rachete HIMARS sin Hersonul recent recucerit pentru a incepe „faza decisiva a campaniei… eliberarea Crimeii”.

„HIMARS va trage in curand din Herson. Zonele apropiate de Crimeea sunt in raza de actiune. Acest lucru va degrada apararea ruseasca in timp ce ‘aripa stanga’ a contraofensivei va cuceri Mariupol si Melitopol pana in ianuarie. Apoi incepe faza decisiva a campaniei… eliberarea Crimeei”, a anuntat generalul pe Twitter.

Citeste si: Rusia nu a reusit sa distruga nici macar un singur lansator HIMARS in Ucraina: „Este o arma perfecta, exact sistemul potrivit la momentul potrivit”

SUA au anuntat la finalul lunii octombrie acordarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, de 275 de milioane de dolari, cuprinzand intre altele proiectile HIMARS cu raza lunga de actiune.

Purtatoarea de cuvant a Pentagonului, Sabrina Singh, a detaliat intr-o conferinta de presa ca noul ajutor cuprinde munitie pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), plus 500 de obuze de artilerie ghidate de 155 mm si 2.000 de bucati de munitie antitanc.

Acest pachet cuprinde de asemenea munitie pentru arme de calibru mic si patru antene pentru sateliti de comunicatii.

De la sosirea presedintelui american Joe Biden la Casa Alba, SUA au acordat Ucrainei o asistenta de securitate in valoare de peste 18,5 miliarde de dolari, a indicat aceeasi purtatoare de cuvant. Washingtonul trimite ajutoare militare Ucrainei de la anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia in 2014.

Pachetul de vineri este al 24-lea pe care guvernul SUA il trimite Ucrainei din august 2021, recurgand la ceea ce se numeste „autoritatea de retragere”, care permite accelerarea expedierii catre alte tari a materialului de aparare existent in inventarul Pentagonului pentru a raspunde unor situatii de urgenta neprevazute, astfel incat ajutorul sa poata ajunge in cateva zile sau ore de la aprobare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: