politica

„Hotie la drumul mare, nesimtire crancena”. Dancila anunta un cost astronomic pentru autostrada Targu Neamt-Iasi

Premierul Viorica Dancila a anuntat, vineri, ca se aproba in sedinta de Guvern studiul de fundamentare al proiectului Autostrazii Targu Neamt – Iasi, „vital pentru regiunea Moldovei”. Autostrada va avea 68 de kilometri, iar investitia, care se va realiza in parteneriat public – privat, este estimata la 1,2 miliarde de euro. Costul este insa mult prea mare, remarca jurnalistul Mircea Marian.

„Stie cineva daca au crescut niste munti Alpi intre Targu Neamt si Iasi? Fiindca altfel nu pot sa-mi explic costul anuntat de Dancila, azi, pentru autostrada Targu Neamt -Iasi, 68 de kilometri: 1,2 miliarde de euro. Circa 20 de milioane de euro pe kilometru, de vreo patru de ori peste standardul de cost de 5 milioane de euro/km. Hai ca ori fi niste dealuri pe acolo, 10 milioane de euro, cu spaga cu tot. Dar 1,2 miliarde euro pentru 68 de kilometri, care nu-s nici prin munte, nici la marginea unui mare oras, e de o nesimtire crancena. Hotie la drumul mare”, a scris Marian pe Facebook.

„Aprobam astazi studiul de fundamentare al proiectului strategic de investitii in parteneriat public privat autostrada Targu Neamt-Iasi,de asemenea vital pentru regiunea Moldovei. (…) Asa cum am mentionat, voi monitoriza cu prioritate ca si la acest obiectiv toate procedurile sa se realizeze cu rapiditate”, a declarat Viorica Dancila, in deschidere sedintei de Guvern de vineri.

Potrivit acesteia, valoarea totala a investitiei este estimata la 1,2 miliarde de euro, iar perioada de proiectare si realizare a autostrazii este de 48 de luni.

Proiectul are in vedere realizarea a 68 de km de autostrada, urmand ca soseaua sa se racordeze la drumul de mare viteza Bucuresti-Suceava, aflat in pregatire la Ministerul Transporturilor.

Dancila a anuntat ca, la inceputul lunii aprilie, proiectul va fi oferit investitorilor care doresc sa isi asume proiectarea si constructia.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

America va avea un nou 6 ianuarie? Donald Trump si aliatii sai se pregatesc deja sa conteste o eventuala infrangere la alegerile din noiembrie

Donald Trump si aliatii sai pregatesc terenul pentru a contesta o eventuala infrangere in noiembrie,…

2 minute ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

16 minute ago

Traficant de droguri roman, arestat in Spania, odata cu „cea mai mare captura de metamfetamina din istoria tarii”

Politia spaniola a declarat joi ca a confiscat 1,8 tone de metamfetamina de cristal pe…

32 de minute ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

O oră ago