Hotii majore in mandatul lui Petre Daea, cel mai laudat ministru al PSD-ului. Dezvaluiri ale ministrului Agriculturii

politica

Programul privind sustinerea crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii a fost mult mai slab accesat de catre beneficiari in anul 2019, dar am identificat si foarte mari nereguli in acest program din care au castigat mai mult intermediarii, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, la audierile din cadrul comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

„In anul 2019, programul „Lana” a fost mai slab accesat de catre beneficiari si am identificat foarte mari nereguli in acest program. Din pacate, aici au castigat doar intermediarii, care colecteaza lana doar scriptic si percep de la fermieri intre 200 si 400 de lei pe tona de lana pe care o trec in carnetele de comercializare, iar fermierii le depun la DAJ-uri pentru a lua ajutorul de minimis. Daca ne uitam pe balanta de anul trecut, noi, ca tara, am exportat 7.795 de tone de lana, in valoare de 3 milioane de euro. Inmultim cele 7.000 tone ori 2 lei subventia si vom vedea ca subventia a fost mai mare cu 150 de euro. Deci subventia a fost mai mare decat pretul la care s-a vandut. Practic, noi am exportat toata subventia, iar cei care au castigat au fost acesti intermediari. Pe de alta parte, am importat 370 de tone, intr-adevar, de lana prelucrata, cu 1,6 milioane de euro”, a precizat Oros, citat de Agerpres.

El a subliniat ca in acest an s-a impus o cantitate maxima de lana pentru care se poate primi ajutor de minimis, respectiv 4 kilograme de lana pe oaie, in conditiile in care unii fermieri au raportat productii si de 36 de kilograme de lana pe cap de oaie.

„Ceea ce este interesant, in aceste rapoarte de control s-a observat ca unii fermieri aveau productii pe cap de oaie pana la 36 de kilograme de lana si de aceea am impus un maxim de 4 kilograme de lana, vorbind si cu specialistii care au spus ca o medie este de 3,5 – 3,8 kilograme, dar pana la 36 de kilograme ….”, a adaugat seful de la Agricultura.

Presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, Alexandru Stanescu, deputat PSD i-a transmis ministrului sa puna pe cineva sa se mai uite pe datele pe care le-a prezentat comisiilor, pentru ca multe dintre ele se contrazic.

Mai mult despre: ,

Comentarii: