Hotiile din banii publici pot fi raportate si anonim. Iohannis a promulgat legea privind protectia avertizorilor in interes public

politica

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, actul normativ privind modificarea art. 6 alin. (2) din Legea nr. 361/2022 privind protectia avertizorilor in interes public.

„Prin exceptie de la prevederile alin. 1, raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnatura avertizorului in interes public se examineaza si se solutioneaza in masura in care contine indicii referitoare la incalcari ale legii”, se arata in lege.

Potrivit modificarilor facute de Parlament, a fost eliminat cuvantul „temeinice” din sintagma „indicii temeinice”. Modificarea a fost facuta la solicitarea Comisiei Europene.

Prin Legea privind protectia avertizorilor in interes public, Romania, in calitate de stat membru, a transpus in legislatia nationala Directiva UE 2019/1937.

Transpunerea Directivei constituie jalonul 430 din Planul National de Redresare si Rezilienta.

In cadrul evaluarii legii efectuate cu prilejul celei de a doua cereri de plata, Comisia Europeana a transmis autoritatilor nationale obiectiile sale. In opinia Comisiei Europene, „indicii temeinice” din cuprinsul articolului este de natura a conduce la o examinare subiectiva a raportarilor anonime. In plus, mai spune Comisia Europeana, prevederea nu ar asigura potentialilor avertizori „nivelul adecvat de certitudine juridica” si ar putea descuraja raportarile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: