Hotul striga hotii. Andronic, acuzat ca este „acoperit” al SIE. Dezvaluiri ale unui fost ofiter de spionaj: „Este informator platit permanent”

news

Romania libera” atrage atentia ca patronul EVZ, Dan Andronic, este nepotul unui fost general al SIE, Cornel Biris, supranumit „Piticu”. Intr-o carte publicata de un ofiter SIE, Cornel Nemetzi, se afirma ca Andronic a fost folosit de generalul SIE pentru a publica articole defaimatoare la adresa unor politicieni.

Andronic a publicat, luni, o lista cu numele unor jurnalisti cunoscuti, pe care i-a acuzat fara nicio dovada ca ar lucra pentru serviciile secrete. „Romania libera” readuce in atentie marturia unui fost ofiter de spionaj conform careia chiar Andronic este „informator platit permanent”.

In 2013, editura Marist a publicat memoriile unui fost ofiter de spionaj, Cornel Nemetzi, care inainte de 1989 a lucrat in Directia de Informatii Externe, iar ulterior in SIE. In cartea „Ultimul curier ilegal”, colonelul in rezerva Cornel Nemetzi, fost sef al serviciului de spionaj pe Europa din cadrul SIE in perioada aprilie 1990 – decembrie 1997, sugereaza ca Dan Andronic a fost racolat in SIE de catre unchiul sau, generalul SIE Cornel Biris. „Chiar inainte cu cativa ani de campanie electorala, Piticu l-a folosit pe nepotul sotiei sale, ajuns redactor -sef la un cotidian central, in publicarea de articole defaimatoare la adresa politicienilor de centru-dreapta sau pentru sustragerea din redactie de a unor materiale, scrisori etc prin care se denuntau diferite actiuni ale fostei securitatii sau ale SIE”, scrie Nemetzi. „Piticu” este generalul SIE Corneliu Biris, care ar fi fratele mamei lui Andronic. Numele lui Andronic nu apare, dar el este singura persoana care corespunde elementelor oferite de fostul ofiter SIE.

Nemetzi mai sugereaza ca si sotia de la acel moment a lui Andronic, Anca Alexandrescu, ar fi fost racolata de SIE. „Pentru serviciile prestate, nepotul a fost facut „asociat” , adica informator platit permanent si trecut in legatura unui subordonat, care a recrutat-o apoi si pe proaspata sotie a redactorului, fiica unui cunoscut ziarist. Cei doi soti au format astfel „un cuplu de asociati”, fiecare cunoscand calitatea de informator a celuilat. Din pacate casatoria celor doi nu a durat prea mult, instruit si dirijat de organele de informatii asociatul a reusit sa se remarce in domeniul politic, ajungand sa consilieze ulterior diferiti politicieni liberali si socialisti foarte cunoscuti si chiar sa conduca campanii electorale. Fosta sotie a asociatului s-a implicat si ea in cercurile politice fiind purtatoare de cuvant a unor organizatii sau sefa de cabinet a unor politicieni”, mai scrie Nemetzi. Anca Alexandrescu a lucrat pentru Adrian Nastase si pentru Victor Ponta.

Cat despre generalul Cornel Biris, zis „Piticul”, un fost senator PSD, Valer Marian, sustinea in 2014 ca acesta l-ar fi racolat pe Victor Ponta si l-ar fi facut ofiter acoperit al SIE. Parlamentarul a sustinut, intr-un interviu pentru revista Kamikaze, ca Ponta ar fi fost instruit de catre Biris, in perioada 1997-1998, cand era procuror. Victor Ponta ar fi avut ulterior misiuni in Italia, tara membra a NATO si a Uniunii Europene, structuri occidentale la care Romania aspira sa adere in perioada respectiva.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: