Cancelarul federal german Scholz se declara gata sa reia contactul cu Vladimir Putin, „cand va veni momentul”

externe

olaf scholz, alegeri SUA, Donald Trump, Joe Biden, sanse

Cancelarul federal german Olaf Scholz s-a declarat vineri gata sa reia, „cand va veni momentul”, contactul pe tema Ucrainei cu presedintele rus Vladimir Putin, cu care el nu a mai discutat din luna decembrie, informeaza AFP, preluata de Agerpres.

„Ultima mea discutie telefonica dateaza de ceva timp. Insa eu am intentia, cand va veni momentul, sa discut din nou cu Putin”, a declarat Scholz int-un interviu publicat de cotidianul Koelner Stadt-Anzeiger.

In ceea ce priveste rezolvarea conflictului, „Rusia trebuie sa inteleaga ca nu poate fi vorba de a pecetlui un fel de pace rece, care ar face ca actuala linie a frontului sa devina noua frontiera intre Rusia si Ucraina, aceasta nu va face decat sa legitimeze expeditia criminala a lui Putin”, a insistat Olaf Scholz.

„Dimpotriva, trebuie sa ajungem la o pace echitabila si conditia pentru a o face este o retragere a trupelor ruse” din Ucraina, dupa declansarea invaziei la inceputul lui februarie 2022, a adaugat el.

Cu toate acestea, Olaf Scholz a refuzat sa spuna explicit daca aceasta retragere ar trebui sa includa si Crimeea, ocupata din 2014. Cancelarul german a apreciat ca ii revine Ucrainei sa defineasca ceea ce vrea exact.

Olaf Scholz si Vladimir Putin au discutat ultima data in decembrie 2022, timp de o ora, la telefon. La acea data, seful guvernului german il indemnase din nou, fara succes, pe presedintele rus sa-si retraga trupele din Ucraina, in timp ce Vladimir Putin a acuzat Occidentul ca duce politici „distructive”.

De atunci, relatiile bilaterale se afla la cel mai scazut nivel. Razboiul din Ucraina a constrans Germania la o dureroasa si spectaculoasa schimbare de pozitie diplomatica si economica, dupa ce, vreme de decenii, a mizat in aceste doua domenii pe o apropiere cu Rusia.

Inainte de invazia in Ucraina, Moscova era principalul furnizor de gaz pentru Germania si unul dintre furnizorii sai importanti de petrol.

In urma declansarii invaziei ruse in Ucraina, Germania a decis de asemenea sa investeasca masiv in armata sa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: