I-a intrat spaima in oase dupa proteste. Liderul Kazahstanului anunta „reforme politice” si „modernizarea politica” a tarii sale

externe

tokaev, kazahstan

Presedintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaev , a anuntat marti ca va prezenta un pachet de reforme politice in luna septembrie.

„In urmatorul meu discurs [catre popor] din septembrie, voi prezenta un nou pachet de reforme politice care va fi pregatit pe baza unui dialog amplu si constructiv cu publicul si expertii”, a declarat el marti in fata legislatorilor, citat de TASS.

Presedintele a precizat ca Kazahstanul „isi va continua cursul spre modernizarea politica”.

„Aceasta este pozitia mea principala”, a declarat el.

„In general, este necesara o transformare a relatiilor dintre stat si societate. Avem nevoie de un nou format al unui contract social”, a subliniat Tokaev.

Fortele colective de mentinere a pacii din cadrul Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) se vor retrage din Kazahstan dupa stabilizarea completa a situatiei din aceasta tara din Asia Centrala, a declarat marti ministrul rus al apararii Serghei Soigu, citat de agentiile de presa Interfax si RIA Novosti.

Astfel, „fortele colective isi vor indeplini sarcinile pana cand situatia din Kazahstan va fi pe deplin stabilizata, evident, la decizia conducerii Republicii Kazahstan”, a subliniat generalul de armata Serghei Soigu, fara sa avanseze vreun termen precis privind retragerea trupelor OTSC din aceasta tara central-asiatica.

La ora actuala, potrivit lui, fortele de mentinere a pacii ale OTSC indeplinesc sarcini de protejare a unor importante facilitati militare, de stat si cu caracter social.

El a amintit ca, in conformitate cu decizia Consiliului de Securiate Colectiva al OTSC, aceste trupe si-au finalizat desfasurarea la 9 ianuarie.

„Intr-un timp foarte scurt – doar trei zile – avioane ale Fortelor aerospatiale ruse au transferat personal si echipamente militare in Kazahstan. Aceasta a fost posibil datorita unei coordonari eficiente si operativitatii ridicate a fortelor armate ale OTSC, rezultat al unor exercitii comune, precum si experientei acumulate in timpul desfasurarii trupelor ruse in Siria si a contingentului de mentinere a pacii rusesc in Nagorno-Karabah”, a afirmat Soigu.

Anterior, presedintele kazah Kasim-Jomart Tokaev a declarat ca trupele desfasurate de Moscova si aliatii ei in Kazahstan dupa revoltele violente de saptamana trecuta vor incepe sa se retraga peste doua zile si acest lucru nu ar trebui sa ia mai mult de zece zile, potrivit agentiilor de presa internationale.

„Misiunea principala a fortelor de mentinere a pacii s-a incheiat cu succes”, a declarat Tokaev, comunicand marti parlamentului kazah ca „retragerea graduala a contingentului unificat al OTSC va incepe in doua zile”, mai exact la 13 ianuarie.

Aceste trupe, constituite in special din parasutisti rusi, au fost desfasurate intr-un mod fara precedent in cadrul OTSC, o alianta compusa din foste sase republici sovietice, aflata sub conducerea Moscovei (Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kargazstan si Tadjikistan).

Potrivit presedintelui kazah, acest contingent unificat trimis in Kazahstan numara 2.030 de militari, insa unele media ruse au relatat, pe surse, ca numarul soldatilor desfasurati ar fi mai mare.

Circa 10.000 de persoane au fost retinute in urma revoltelor, care au inceput la 2 ianuarie in vestul tarii din cauza dublarii pretului la gazul lichefiat utilizat drept combustibil auto, degenerand in violente brutale la Almati, capitala economica a Kazahstanului, unde au fost incendiate si devastate cladiri oficiale si magazine, a indicat Ministerul kazah de Interne.

Niciun bilant precis al persoanelor care si-au pierdut viata in urma tulburarilor nu a fost facut public de catre puterea kazaha.

Daca tensiunile sociale si lupta pentru putere la varf sunt foarte reale, Tokaev considera totusi ca revoltele au reprezentat o „tentativa de lovitura de stat” intreprinsa de „teroristi” veniti din strainatate. Viziunea sa asupra evenimentelor s-a bucurat de sprijinul presedintelui rus Vladimir Putin in cadrul unei reuniuni al Consiliului OTSC, de la care a fost absent presedintele Kargazstanului, care a fost reprezentat de premier.

Aceasta absenta s-ar explica, potrivit unor observatori rusi, prin faptul ca autoritatile kazahe au arestat cel putin 40 de cetateni ai Karzgastanului aflati pe teritoriul Kazahstanului. Cel putin doi cetateni kargazi au fost ucisi, iar unul dintre cei arestati drept „teroristi” s-a dovedit a fi un celebru pianist de jazz. Autoritatile kargaze au mari semne de indoiala ca cetatenii lor arestati in Kazahstan sunt teroristi, conform BBC in limba rusa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: