I-a pierit ranjetul lui Dragnea. Si astazi a venit in fata judecatorilor pentru a cere eliberarea „de indata”

politica

Fostul lider PSD Liviu Dragnea are termen, joi, la Inalta Curte in dosarul in care cere sa fie pus in libertate „de indata”. Liviu Dragnea s-a aflat si ieri in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti unde a cerut schimbarea judecatoarei care solutioneaza contestatia la executarea pedepsei in dosarul „DGASPC Teleorman”. Magistratii au respins cererea.

Dragnea vrea sa fie eliberat in baza deciziei CCR privind completurile specializate, care a fost publicata in octombrie 2019 in Monitorul Oficial.

Din punct de vedere juridic, este vorba de contestatie la executare, facuta impotriva pedepsei definitive de 3 ani si 6 luni de inchisoare primite in dosarul Angajarilor fictive la Protectia Copilului Teleorman.

O cerere similara a fost introdusa de Liviu Dragnea si la Tribunalul Bucuresti. Fostul lider a recuzat, miercuri, judecatorul cauzei, dar cererea i-a fost respinsa. Tribunalul a stabilit urmatorul termen pe 12 februarie.

In cererea depusa pe 6 ianuarie la Inalta Curte, avocatii lui Dragnea arata motivele pentru care au formulat contestatia la executare.

„Din Decizia CCR nr. 417 din 3 iulie 2019 rezulta indiscutabil ca sentinta penala prin care contestatorul a fost condamnat la o pedeapsa privativa de libertate si pe care acum o executa strict in temeiul acestei sentinte (devenite definitive prin respingerea apelurilor pe latura penala) a fost pronuntata de un complet nelegal constituit, adica de o instanta care nu este prevazuta de lege, cu violarea dreptului la un proces echitabil”, se arata in cererea depusa la Inalta Curte.

In cererea care e pe rolul tribunalului, Dragnea sustine ca este detinut ilegal din 10 octombrie 2019.

„Prezenta cerere de habeas corpus urmareste exclusiv incetarea starii de detentie a petentului, deci punerea sa in libertate. Ea nu vizeaza deci sub nicio forma incetarea existentei juridice (prin desfiintare, anulare, modificare etc.) sau pierderea autoritatii de lucru judecat a sentintei penale de condamnare devenite definitive. (…)

Asa fiind, starea actuala de privare de libertate (detentie) a contestatorului este rezultatul sentintei pronuntate de un complet de 3 judecatori al Sectiei penale a ICCJ (devenite definitive prin respingerea apelurilor pe latura penala), care a aplicat pedeapsa pe care o executa contestatorul.

Contestatorul nu se afla in executarea vreunei pedepse aplicate de Completul de 5 judecatori penal al ICCJ, intrucat decizia de apel s-a limitat la a respinge apelurile pe latura penala ale contestatorului si parchetului, facand sa devina definitiva sentinta completului de 3 judecatori al Sectiei penale a ICCJ”, se arata in cererea de la Tribunalul Bucuresti.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: