I-a venit sfarsitul lui Teodosie. Insusi Patriarhul Daniel s-a saturat de el si il acuza de „razvratire”: „Atitudine provocatoare, lipsa de tact pastoral”

politica

Conducerea Bisericii Ortodoxe Romane i-a refuzat arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, avansarea in ierarhia interna si transformarea in mitropolit, se arata intr-un document oficial al cancelariei Sfantului Sinod. Conducerea BOR il acuza pe Teodosie de ”ambitii personale” care nu au legatura cu misiunea pastorala si de sfidarea recomandarilor BOR.

Conform documentului, publicat de G4 Media, Teodosie este criticat si pentru initiativele din perioada pandemiei care au adus prejudicii imaginii bisericii si au aratat o atitudine ”provocatoare”. De asemenea, sunt mentionate si scoala doctorala pastorita de Arhiepiscopia Tomisului si care a promovat plagiatul, dar si refuzul de a-si achita facturile vechi.

Decizia oficiala i-a fost trimisa lui Teodosie de cancelaria Sfantului Sinod ”din incredintarea” Patriarhului Daniel. In scrisoarea din 19 aprilie 2021, Teodosie este acuzat ca isi doreste transformarea Arhiepiscopiei Tomisului in mitropolie dintr-o ”ambitie personala”, fara ca toate conditiile statutare necesare pentru o astfel de avansare sa fie indeplinite.

Teodosie ceruse ridicarea in grad printr-o adresa din 18 februarie 2021. In plus, decizia oficiala de respingere cuprinde si referiri la comportamentul lui Teodosie, atat cel public, cat si cel din interiorul bisericii.

”Solicitarea transmisa la Patriarhia Romana de catre Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentata, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionara, actuala, ci mai degraba o ambitie personala a Chiriarhului sau”, se arata in scrisoare.

”Desi, in mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creeaza nota discordanta, sfidand recomandarile si dispozitiile Patriarhiei Romane, totusi solicita Patriarhiei Romane ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. In Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare si hotararile Sfantului Sinod sunt incalcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fara ca acestia sa fi prezentat documentele de iesire canonica din eparhia de care apartin, admiterea la doctorat a unor candidati cu note sub 8,5, primirea preotilor si monahilor din alte eparhii fara acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, mai arata decizia initiata de patriarhul Daniel.

Documentul arata ca Arhiepiscopia Tomisului are ”probleme de natura administrativa, economica, de disciplina canonica si educationala” si arata ca o parte dintre acestea au fost discutate in sedinta Sfantului Sinod (organismul colectiv de conducere al BOR) din 25 februarie.

Documentul arata ca unele initiative al Arhiepiscopiei Tomisului din perioada pandemiei ”au creat discutii aprinse in media si au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales ca au fost insotite de o atitudine provocatoare, de lipsa de tact pastoral si de comunicarea deficitara cu autoritatea bisericeasca superioara, fapt care exprima un duh de indisciplina si de razvratire”.

Decizia oficiala mai evidentiaza problemele de la scoala doctorala pastorita de Arhiepiscopia Tomisului – teze plagiate, profesori care nu au legatura cu disciplina, deficiente de redactare a textului.

Arhiepiscopia Tomisului e acuzata si de refuzul de a-si plati facturile vechi din 2016, in valoare de 468.822 de lei catre Patriarhie, fiind data ca exemplu datoria fata de Tipografia Cartilor Bisericesti.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: