I-a venit sfarsitul lui Tudorel Toader. Cristi Danilet: „Magistratii nu au ce cauta la Guvern cat timp e pastrat in functie un ministru antijustitie”

news

Tudorel Toader, unealta PSD.

Judecatorul Cristi Danilet solicita demisia lui Tudorel Toader si anularea modificarilor la legile justitiei pentru ca magistratii sa isi inceteze protestele. El le cere magistratilor sa nu participe la consultarile de la Palatul Victoria pana cand aceste conditii nu sunt indeplinite.

„Premierul tarii a invitat CSM si asociatiile magistratilor la Guvern maine, la ora 15.30. Eu spun ca magistratii nu au ce cauta acolo cat timp e pastrat in functie un ministru antijustitie si cat timp sunt in vigoare cele trei legi antijustitie votate anul trecut modificate deja prin patru OUG-uri, toate impotriva standardelor europene.

Dati-ne inapoi independenta justitiei si abia apoi vom reintra in salile de judecata! Dupa care mai discutam”, a scris Danilet pe Facebook.

Trei asociatii mari ale magistratilor,  “Forumul Judecatorilor din Romania”, Asociatia ”Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor” si Asociatia ”Initiativa pentru Justitie”, au anuntat, duminica,  ca nu vor participa la consultarile de la Palatul Victoria.

„Independenta justitiei nu se negociaza! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia initiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura solutie aflata in acest moment la indemana legiuitorului (fie el si delegat) fiind abrogarea imediata si in integralitate a actului normativ in cauza”, afirma cele trei asociatii intr-un comunicat.

Acestea reitereaza faptul ca Guvernul si Parlamentul au refuzat constant sa ia in considerare argumentele si solutiile constitutionale prin care sa respecte conventiile internationale la care Romania a aderat, transmise in ultimii doi ani de corpul magistratilor, care s-au opus initiativelor legislative intr-o majoritate covarsitoare (peste 90% dintre judecatori si procurori), iar adoptarea unor modificari ale legislatiei privind organizarea judiciara, prin Ordonante de urgenta ale Guvernului, fara respectarea unor rigori minime de transparenta decizionala si fara consultarea reala si efectiva a corpului magistratilor este contrara angajamentelor internationale ale Statului roman.

„Inainte de a proceda la invitarea asociatiilor profesionale ale magistratilor la discutii generale, in contextul protestelor publice masive organizate de magistrati pentru respectarea statului de drept, Guvernul Romaniei avea obligatia de a da o minima dovada de respectare a recomandarilor din Raportul Comisiei Europene dat publicitatii in luna noiembrie 2018, a concluziilor avizului Comisiei de la Venetia din octombrie 2018, precum si a concluziilor si recomandarilor raportului GRECO din martie 2018, a caror punere in practica era posibila cu ocazia interventiilor legislative prin care s-au adus modificari legilor justitiei. Prin urmare, Guvernul are obligatia de a lua masuri pozitive de natura legislativa sau administrativa in scopul suspendarii imediate a punerii in aplicare a dispozitiilor din legile justitiei si ordonantele de urgenta subsecvente criticate de Comisia Europeana, Comisia de la Venetia si GRECO, revizuirea acestor acte normative urmand a fi realizata prin discutii profesioniste si concrete, iar nu prin consultari formale, stabilite la pranzul de week-end si fara o agenda serioasa”, se arata in comunicat.

Asociatiile semnatare solicita imediat Guvernului sa elimine limitarile adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor si sa abroge imediat dispozitiile referitoare la infiintarea Sectiei speciale pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati, cu o competenta exclusiva care nu mai exista in cazul niciunei alte categorii socio-profesionale.

Acestea mai cer Guvernului sa renunte imediat la dispozitiile care prevad dublarea perioadei de pregatire in cadrul Institutului National al Magistraturii si la cele care elimina meritocratia in magistratura, promovarea efectiva la instantele si parchetele superioare urmand a se face numai pe baze meritocratice, inclusiv si mai ales la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

„De asemenea, solicitam Guvernului Romaniei sa abroge imediat OUG nr.77/2018, precum si prevederile referitoare la reorganizarea Inspectiei Judiciare care intaresc nejustificat atributiile inspectorului-sef. Dialogul loial si constructiv intre puterile statului poate avea loc doar in momentul in care sunt indepartate din legislatie dispozitiile care submineaza independenta justitiei si principiile statului de drept. Nu in ultimul rand, adresam un apel Consiliului Superior al Magistraturii si altor asociatii profesionale sa nu trimita reprezentanti la aceste intrevederi propuse (la care, in mod surprinzator, nu au fost invitati Presedintele ICCJ sau Procurorul General al Romaniei), cat timp nu se contureaza o agenda concreta cu privire la modul in care Guvernul Romaniei se angajeaza sa transpuna imediat coordonatele trasate de entitatile internationale indicate”, se mai arata in comunicat.

Premierul Viorica Dancila invita reprezentantii asociatiilor de magistrati si ai CSM, luni, la ora 15.30, la Palatul Victoria, la discutii privind legile justitiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: