I-au tradat pe pensionari. Date oficiale Eurostat, guvernele PSD au alocat cei mai putini bani din UE pentru protectie sociala si educatie

politica

Protectia sociala a fost in 2018 cel mai important domeniu pentru cheltuielile guvernamentale in toate statele membre UE, insa ponderea acestor cheltuieli in PIB variaza semnificativ intre 24,1% in Finlanda si 9% in Irlanda, arata datele publicate joi de Eurostat, citate de Agerpres.

Conform acestor date, cinci state membre (Finlanda, Franta, Danemarca, Italia si Austria) au alocat cel putin 20% din PIB pentru protectia sociala in 2018, in timp ce Irlanda, Malta, Letonia, Romania, Bulgaria si Cehia au cheltuit mai putin de 12% din PIB pentru protectia sociala. In cazul Romaniei, ponderea cheltuielilor cu protectia sociala in PIB a fost de 11,6% in 2018, sub media de 19,2% inregistrata la nivelul Uniunii Europene.

Cheltuielile cu protectia sociala pot fi impartite la randul lor in mai multe categorii. Categoriei „persoane in varsta”, care include pensiile, i-a fost alocat 10,4% din PIB la nivelul Uniunii Europene in 2018. In toate statele membre, aceasta categorie reprezinta cea mai importanta parte din cheltuielile cu protectia sociala insa pondere variaza intre 13,6% din PIB in Finlanda si 3,2% din PIB in Irlanda. In anul 2018, Romania a alocat 8,6% din PIB pentru pensii.

Cand vine vorba de cheltuielile guvernamentale pentru sanatate, pe primul loc in UE este Danemarca, tara care in 2018 a alocat 8,3% din PIB in acest sens, urmata de Austria (8,2%) si Franta (8,1%). La polul opus sunt Cipru (2,7%), Letonia (4%) si Romania (4,7%), tari care se situeaza sub media de 7% inregistrata in UE.

Suedia este pe primul loc in UE cand vine vorba de ponderea cheltuielilor cu educatia in PIB (6,9%), pe ultimele locuri fiind Romania si Irlanda care in 2018 au alocat 3,2% din PIB pentru educatie, sub media de 4,6% din UE.

In schimb, Romania se situeaza exact la acelasi nivel ca si media din UE cand vine vorba de ponderea cheltuielilor guvernamentale pentru protectia mediului. In anul 2018, cele 27 de state membre UE au alocat aproximativ 106 milliarde euro din cheltuielile guvernamentale pentru protectia mediului, echivalentul a 0,8% din PIB.

Potrivit Eurostat, Italia, Romania si Slovacia au alocat fiecare 0,8% din PIB pentru protectia mediului in 2018.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: