Iar e suparare mare intre Putin si Erdogan. Ce a mai facut de data asta presedintele Turciei

externe

Rusia i-a cerut miercuri oficial explicatii presedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, dupa ce acesta a declarat ca obiectivul interventiei armatei tarii sale in Siria este ‘sa puna capat regimului tiranului Bashar al-Assad’, transmite AFP, citata de Agerpres.

‘Este o declaratie foarte grava care contrazice in mare toate declaratiile precedente’, a indicat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. ‘Speram evident ca partenerii nostri turci ne vor oferi in cel mai scurt timp clarificari pe acest subiect’, a adaugat el.

Erdogan a spus marti, in timpul unei reuniuni la Istanbul, ca armata turca are un singur obiectiv: ‘Sa puna capat regimului tiranului Bashar al-Assad (…) si nimic altceva’.

Trupele turce desfasoara din luna august o operatiune militara in Siria impotriva gruparilor jihadiste care actioneaza aproape de frontiera cu Turcia, dar si impotriva militiilor kurde, pentru a opri avansul acestora din urma in contextul infrangerilor suferite de jihadisti si de alte grupari rebele care lupta impotriva armatei siriene.

Statul Major turc a acuzat saptamana trecuta regimul de la Damasc pentru moartea a patru soldati turci in Siria, incident abordat si intr-o convorbire telefonica pe care Erdogan a avut-o vineri cu omologul sau rus, Vladimir Putin.

Turcia si Rusia au initiat un proces de reconciliere dupa tensiunile inregistrate in relatiile bilaterale in urma doborarii in noiembrie anul trecut a unui bombardier rus la frontiera siriano-turca. Insa abordarea lor in conflictul sirian ramane diametral opusa, Erdogan dorind inlaturarea de la putere a presedintelui Al-Assad, care este insa sprijinit de Moscova.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: