Iar turbeaza PSD. Hans Klemm ii incurajeaza pe protestatari sa lupte in continuare impotriva coruptiei

politica

Nicio societate nu este imuna la coruptie, unul din aspectele importante fiind lupta individuala a cetatenilor impotriva acestui fenomen, a declarat joi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Klemm, citat de Agerpres.

Diplomatul american a facut parte din juriul concursului de discursuri „NU CORUPTIEI”, lansat de Ambasada SUA. In finala competitiei, care a avut loc joi, au participat opt studenti din tara. Inainte de concurs, ambasadorul SUA a vorbit despre sustinerea pe care Statele Unite ale Americii o acorda Romaniei, inclusiv in ceea ce priveste lupta anticoruptie.

„SUA, inca de la caderea comunismului, au fost un partener activ, alaturi de Romania – chiar inaintea stabilirii Parteneriatului strategic – in ceea ce priveste sustinerea, dezvoltarea si consolidarea institutiilor romane ale unei guvernari democratice. Aceste lucruri sunt bazate pe valori specificate in cadrul Tratatului Nord-Atlantic, valorile democratiei, libertatii, statului de drept”, a afirmat diplomatul.

El a subliniat ca nu exista societati imune la fenomenul coruptiei.

„Este un efort depus in orice tara din lume, inclusiv in Statele Unite ale Americii, acela al luptei anticoruptie. Nicio societate nu este imuna la acest lucru, nicio tara nu este imuna”, a punctat acesta.

Ambasadorul a prezentat si un caz din tara sa: „Citeam, in drum spre acest loc, un articol despre un membru al Congresului SUA, din San Diego, care in prezent este investigat de FBI pentru incalcarea legii de finantare a campaniei electorale si un lucru legat de domnul Hunter, ce v-ar putea suna cunoscut unora dintre dumneavoastra, este ca, in ciuda acestor acuzatii ca ar fi incalcat legea, chiar daca existau rechizitorii impotriva sa si a sotiei sale, a fost reales in Congres, ca reprezentant din California, in noiembrie anul trecut. Deci astfel de lucruri se petrec nu doar in alte tari, ci si in propria mea tara, Statele Unite ale Americii”.

Hans Klemm a evidentiat, in acest context, cateva elemente necesare in lupta anticoruptie – un sistem judiciar puternic si o munca solida a procurorilor.

„Dar numai tribunalele singure nu pot invinge coruptia. Un guvern curat este foarte util. Au existat experimente in lume pentru formarea unor sisteme de guvernare in care coruptia sa patrunda cu greu, dar chiar si acelea inregistreaza infrangeri. Este foarte important sa existe un efort civic larg in lupta anticoruptie, atat prin organizatii ale societatii civile, (…) sustinerea din sectorul privat. (…) In final este important ca indivizii, motivati de valori precum democratia, libertatea si statul de drept, sa fie activi in lupta anticoruptie”, a precizat diplomatul american.

Mai mult despre:

Comentarii: