Iarna pune in alerta Ministerul de Interne. Viscol, ninsori si temperaturi de -10 grade C

news

Administratia Nationala de Meteorologiee ia primele masuri pentru a asigura o interventie eficienta in sprijinul populatiei, in cazul in care situatia meteo o va impune, conform unui comunicat oficial. O atentie deosebita va fi astfel acordata circulatiei pe drumurile publice, avand in vedere asteptatele depuneri de polei, una dintre principalele cauze de accidente in perioada iernii.

In aceste conditii, peste 13.000 de angajati din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sunt pregatiti sa intervina in zonele afectate de avertizarile de vreme severa de tip Cod Galben si Cod Portocaliu, emise de Administratia Nationala de Meteorologie. Conform prognozei, in regiunile sudice, sud-estice si in zonele montane se vor inregistra intensificari ale vantului, precipitatii semnificative, ninsori, viscol si polei, de sambata si pana duminica la orele 16:00. Astfel, efectivele MAI, compuse din pompieri, politisti si jandarmi, au la dispozitie 6.000 de mijloace tehnice pentru a interveni in scopul protejarii cetatenilor, facilitarii traficului si gestionarii efectelor adverse ale fenomenelor meteorologice periculoase. Situatia la nivel national este monitorizata prin intermediul Centrului National de Conducere Integrata al MAI iar utilajele de deszapezire actioneaza preventiv in acest moment pe diferite drumuri nationale, precum DN 73 Fundata, DN 67C Novaci-Ranca, DN1 in zona montana si DN 1A, acolo unde ninge usor si carosabilul este umed.

Cod portocaliu extins

La randul sau, Mihai Hustiu, meteorolog la ANM, a declarat ca „ciclonul responsabil de aceasta vreme nefavorabila se apropie de Peninsula Balcanica, iar la noapte va ajunge in bazinul vestic al Marii Negre unde se va intensifica, astfel ca precipitatiile de asemenea vor deveni tot mai intense. Ne asteptam si la cantitati importante de apa, de aceea in judete Giurgiu, Calarasi, Tulcea, Braila si respectiv Constanta pana maine seara vor fi cantitati importante de precipitatii, de peste 50-60 de litri pe metru patrat, iar izolat peste 70 de litri pe metru patrat. De asemenea, codul portocaliu privind viscolul a fost extins la mai multe judete, respectiv jumatatea de Sud a Moldovei, partea de Est a Munteniei si Dobrogea, precum si Carpatii Meridionali si de Curbura, unde de la noapte, de la ora 2:00 si pana maine seara la ora 16:00, vom avea ninsori viscolite si viteze ale vantului de peste 85-90 de kilometri pe ora iar stratul de zapada ar putea sa fie important.”

Ninge si in Bucuresti

Mihai Hustiu a mai spus, la Antena 3 CNN, ca „si in Capitala vom avea ninsori la noapte, unde estimam un strat de zapada de 7-10 centimetri. Cu toate acestea, precipitatiile se restrang ca arie incepand de duminica seara, cand ciclonul se indeparteaza de tara noastra, dar vremea se raceste accentuat, iar in noaptea de duminica spre luni vor fi temperaturi preponderent negative in intreaga tara, spre -8, daca nu chiar -10 grade in zonele depresionare. In Bucuresti estimam o temperatura minima de -2, -4 grade”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: