Iata ce fapte grave acopera scandalul declansat de Dragnea, nimeni nu vorbeste. Sefii DNA si ai Parchetului General vor fi numiti de Senat, a decis hoteste Camera Deputatilor

politica

Trei proiecte legislative initiate de Catalin Radulescu, deputat PSD condamnat definitiv in decembrie 2016 la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, au fost adoptate tacit de Camera Deputatilor, informeaza hotnews.ro.

Potrivit uneia dintre prevederi, presedintele Romaniei este eliminat din procedura de numire a procurorilor de rang inalt, fiind inlocuit de Senatul Romaniei. Un alt proiect, semnat de 38 de parlamentari PSD, prevede ca apelul la Inalta Curte de Casatie si Justitie solutionat de completul de 5 judecatori, nu va putea fi declarat decat in favoarea inculpatilor.

Cel de-al treilea proiect prevede ca „inspectorii din cadrul Inspectiei Judiciare sunt numiti in functie de catre inspectorul-sef, in urma unui concurs, pentru un mandat de 9 ani, dintre judecatorii si procurorii care au o vechime de cel putin 12 ani in magistratura, care au cel putin grad de curte de apel sau parchet de pe langa curte de apel si au avut calificativul ‘foarte bine’ la ultimele trei evaluari.”

Procedural, trebuie ca adoptarea tacita sa fie citita in plen pentru ca proiectele sa poata merge la camera decizionala, in acest caz Senatul. Ele se afla pe ordinea de zi de la Camera Deputatilor de saptamana asta.

Ce prevede proiectul de modificare a Legii 303/2004 privin numirea procurorilor de rang inalt:

„Presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Senatul Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 5 ani, desemenati de Adunarea Generala a Judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Revocarea din functie a presedintelui, a vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre Senatul Romaniei la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Nationa Anticoruptie (sic), adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Senatul Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de 16 ani in functia de judecator sau procuror pentru procurorii generali si procurorii sefi si o vechime de 14 ani in functia de judecator sau procuror pentru adjunctii acestora si procurorii sefi de sectie, pe o perioada de 4 ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Revocarea (…) se face de catre Senatul Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul CSM.”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: