Iata ce urmareste Serban Nicolae. Administratia Penitenciarelor anunta cati demnitari condamnati pentru coruptie vor scapa din inchisoare. Numarul este urias

politica

Un numar de 2.765 de persoane ar putea beneficia de prevederile proiectului de lege privind gratierea unor pedepse in forma amendata de senatorul Serban Nicolae, daca ar fi adoptat de Parlament, de cele in forma Guvernului ar beneficia 1.190 de persoane, iar in forma propusa de Consiliul Superior al Magistraturii – 888, releva o simulare transmisa Comisiei juridice a Senatului de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor, scrie Agerpres.

Potrivit documentului, in forma proiectului avansat de Guvern, ar beneficia 1.190 de detinuti, dintre acestia 1.145 fiind persoane condamnate la pedeapsa inchisorii si/ sau sanctionati cu o masura educativa privativa de libertate, iar 45 — femei insarcinate si unici intretinatori de familie care au in grija minori de pana in 14 ani.

Dintre cele 2.765 de persoane care ar beneficia de prevederile actului normativ in varianta propusa de Serban Nicolae, 895 ar fi persoane cu pedepse de pana la trei ani gratiate in intregime, inclusiv, 702 persoane cu pedepse gratiate integral daca au o condamnare cu inchisoare de pana la sapte ani si au ramas de executat cel mult trei ani. Pedepsele ar putea fi gratiate partial pentru 236 de persoane cu pedepse de pana la sapte ani, a caror executare a inceput, iar restul ramas de executat este mai mare de patru ani.

In varianta propusa de Asociatia Magistratilor din Romania ar fi gratiati 945 de condamnati, dintre care 71 ar fi femei insarcinate sau unici intretinatori de familie, iar in forma propusa de Consiliul Superior al Magistraturii — 888 de beneficiari ai legii (dintre care 13 femei insarcinate si unici intretinatori de familie).

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie are o propunere de care ar beneficia 974 de persoane, iar Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a prezentat o varianta cu 899 de persoane ale caror pedepse ar putea fi gratiate, conform simularii.

De asemenea, potrivit simularii, amendamentele senatorului Liviu Brailoiu ar conduce la 1.375 de persoane ale caror pedepse ar putea fi gratiate.

Potrivit propunerii presedintelui Comisiei juridice din Senat, Serban Nicolae, simularea releva ca ar putea beneficia de gratiere 246 de persoane care au fost condamnate pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie.

Conform documentului transmis de ANP la Comisia juridica a Senatului, in perioada ianuarie 2016 — martie 2017 au intrat in inchisori 17.016 persoane si au fost puse in libertate 18.109.

Aceasta simulare a fost prezentata senatorilor din Comisia juridica de directorul general adjunct al ANP, Catalin Stroe, in cadrul dezbaterilor privind proiectul de lege referitor la gratierea unor pedepse.

Dezbaterile pe marginea acestui proiect de lege vor continua luni, 24 aprilie, in Comisia juridica a Senatului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: