Iata cum a reactionat presedinta Estoniei dupa victoria de la ONU. Nulitatea de Melescanu dadea din cap ca o jucarie stricata – Video

politica

Presedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, a sarit in picioare de bucurie, la ONU, cand a aflat ca tara sa a obtinut un loc de membru nepermanent in Consilul de Securitate. Ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Melescanu, nici nu a catadicsit sa se ridice de pe scaun pentru a multumi tarilor care au votat pentru Romania.

”Candidatura pentru Consiliul de Securitate al ONU a fost prima pentru Estonia. Am candidat pentru ca avem o singura planeta de care trebuie sa avem grija si fiecare trebuie sa faca acest lucru. Multumim! Estonia este membru al Consiliului de Securitate al ONU, perioada 2020-2021”, a scris presedintele Estoniei pe Twitter,

Estonia, stat membru al ONU din 1991, a obtinut 132 de voturi, in turul al doilea al alegerilor, fata de cele 58 ale Romaniei, marcand totodata un esec major al Romaniei, tara care a mai detinut aceasta pozitie de patru ori de la aderarea sa la ONU, in 1955.

In sala, din partea Romaniei, erau ministrul Teodor Melescanu si ambasadorul Romaniei la ONU, Ion Jinga. Cei doi au aplaudat si au multumit dand din cap celor care au votat pentru Romania, insa nu s-au ridcat in picioare.

Reactia lui Klaus Iohannis

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a luat nota, cu regret, de faptul ca Romania nu a fost aleasa pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, pentru intervalul 2020-2021, in urma votului care a avut loc vineri, 7 iunie a.c., in cadrul Adunarii Generale a ONU de la New York.

In ciuda demersurilor diplomatiei romane – care a reusit sa obtina un numar considerabil de angajamente de sustinere din partea statelor membre – o serie de declaratii politice nediplomatice, iresponsabile si contraproductive, contrare unor pozitii traditionale de politica externa ale statului, formulate fara mandat si in afara competentelor lor de unii reprezentanti de nivel inalt ai autoritatilor romane – fata de care Presedintele Romaniei a luat pozitie ferma la momentul producerii lor – au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere si la reticenta fata de candidatura Romaniei. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creata impresia, eronata pe fond, a unei lipse de predictibilitate a Romaniei fata de dosare de politica externa importante, sensibile si complexe.

Presedintele Klaus Iohannis constata ca acest rezultat nedorit s-a produs in ciuda efortului indelungat si substantial depus de echipa Ministerului Afacerilor Externe, compusa din diplomati si experti, alaturi de misiunile diplomatice ale Romaniei, intre care s-a distins Misiunea Permanenta de la New York, pe toata durata campaniei de promovare a candidaturii si mai ales in ultimii ani. Presedintele Romaniei apreciaza tot efortul depus de diplomatia romana.

De-a lungul acestei campanii – plasate sub imperativul promovarii Pacii, Justitiei si Dezvoltarii durabile – Presedintele Klaus Iohannis a sustinut constant si ferm acest obiectiv major de politica externa si s-a implicat activ in demersurile diplomatice desfasurate in acest scop. Astfel, au fost realizate numeroase demersuri scrise catre omologi straini, aceasta prioritate fiind evocata de asemenea atat in discursurile publice ale sefului statului, din tara sau din strainatate, inclusiv la sesiunile anuale ale Adunarii Generale a ONU, precum si in cadrul tuturor interactiunilor de nivel inalt, de tip bilateral si multilateral, cu omologii si partenerii straini. Totodata, Administratia Prezidentiala a sprijinit si a cooperat indeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe pentru buna desfasurare a campaniei de promovare.

Presedintele Romaniei foloseste acest prilej pentru a reconfirma atasamentul tarii noastre fata de diplomatia multilaterala si fata de principiile si valorile consacrate in Carta Organizatiei Natiunilor Unite.

Presedintele Klaus Iohannis multumeste pe aceasta cale tuturor statelor partenere care au acordat increderea si votul lor Romaniei si felicita Estonia – contracandidatul din cadrul Grupului Est-European – pentru succesul inregistrat si pentru profesionalismul echipei care a condus acest efort.

Romania va continua sa isi mobilizeze expertiza si resursele in serviciul Organizatiei si va lucra neobosit pentru bunastarea tuturor natiunilor, precum si pentru pacea si securitatea internationale. Romania se angajeaza sa colaboreze cu toate statele membre pentru sporirea eficientei Consiliului de Securitate al ONU, care ghideaza comunitatea globala spre realizarea Pacii, Justitiei si Dezvoltarii.

Calitatea de membru al Organizatiei Natiunilor Unite a reprezentat pentru Romania, de-a lungul celor 64 de ani de la aderare, un angajament activ si onest, Organizatia continuand sa fie pentru diplomatia romaneasca o platforma valoroasa pentru negocieri multilaterale.

Mai mult despre:


Comentarii: