Iata de ce SUA nu au atacat sondele PETROLIERE ale ISIS: „Nu am dorit sa provocam pagube MEDIULUI”

externe

Michael Morell, fostul sef al CIA pana in 2013, a dezvaluit ca fortele coalitiei internationale care lupta impotriva organizatiei teroriste ISIS au evitat sa atace sonde petroliere de pe teritoriile controlate de jihadisti din cauza consecintelor pe care le-ar avea aceasta actiune asupra mediului inconjurator.

„Nu am tintit sonde de petrol – adica sa lovim efectiv sonde petroliere controlate de ISIS – pentru ca nu am vrut sa provocam pagube mediului si nu am vrut sa distrugem acea infrastructura”, a declarat fostul sef al spionilor americani, citat de Washington Times.

Dupa atacurile sangeroase de la Paris, din 13 noiembrie, SUA au intensificat atacurile asupra bazei industriale a Statului Islamic. Pe 16 noiembrie, aviatia americana a bombardat peste 100 de cisterne cu petrol ale jihadistilor, titeiul reprezentand o sursa esentiala de venit a organizatiei teroriste.

Presedintele Barack Obama a fost intens criticat dupa atacurile teroriste din Franta, reprosandu-i-se lipsa unei strategii eficiente in lupta impotriva Statului Islamic. La intalnirea pe care a avut-o marti cu presedintele Frantei Francois Hollande, Obama a promis intensificarea bombardamentelor aeriene care vizeaza puncte strategice ale gruparii teroriste, ambii lideri solicitand Coalitiei sa contribuie cu mai multe resurse in campania militara de lupta impotriva terorismului.

Un purtator de cuvant al Pentagonului declarase anterior faptul ca fortele coalitiei internationale au vrut sa distruga reteaua de distributie a petrolului creata de Statul Islamic, dar nu si infrastructura pentru extragerea titeiului, intrucat de aceasta ar avea nevoie locuitorii din zona dupa invingerea ISIS.

Statul Islamic castiga aproape o jumatate de miliard de dolari anual din petrol. La inceputul acestei luni, Pentagonul a publicat un videoclip in care se poate vedea cum fortele coalitiei lovesc campuri petroliere controlate de Statul Islamic, inclusiv rafinarii aflate in sudul Siriei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: