externe

Iata-i pe partizanii ucraineni! Rusii sunt macinati incet din spatele liniilor, succese majore in zonele Herson si Sumi

Armata invadatoare rusa din Ucraina se confrunta cu o noua amenintare care ii decimeaza trupele din spatele frontului, in teritoriile ocupate: Atacurile partizanilor ucraineni care devin tot mai organizati si mai bine aprovizionati.

Cele mai noi informatii arata ca partizanii au reusit o serie de succese, mai ales in zonele Sumi si Herson.

In Sumi, in nord-estul Ucrainei, pozele publicate de organizatia Ukraine Weapons Tracker arata un grup de partizani ucraineni imbracati in alb care se indeparteaza de doua tancuri rusesti pe care tocmai le-au distrus.

In aceeasi regiune, armata ucraineana a eliberat Trostianet cu ajutorul partizanilor locali.

Un eveniment si mai semnificativ a fost anuntat acum cateva zile in orasul Herson din sudul tarii, sigurul oras important controlat de rusi, acolo unde oficialii americani si mai multe organizatii care studiaza razboiul din Ucraina au anuntat ca localitatea este contestat si ca rusii nu mai detin controlul total.

Institutul pentru Studierea Razboiului, un think-tank important din Statele Unite, spune ca acolo nu e vorba despre armata ucraineana, fiindca Herson e relativ departe de linia frontului, ci de partizanii ramasi in zona.

Razboiul de partizani este de mare ajutor armatei principale ucrainene pentru ca in loc sa trimita trupe pe linia frontului, rusii sunt obligati sa foloseasca o parte a lor pentru a-i anihila pe luptatorii din spatele liniei de angajament.

Acest tip de hartuire a fortelor Moscovei e favorizat si de faptul ca liniile de aprovizionare ruse sunt foarte extinse, iar logistica si organizarea lor au mari probleme. In plus, pe langa echipamentul modern au si mult echipament sovietic vechi, din anii ’70 si ’80, care e mult mai lent si mai vulnerabil la atacuri.

Cei mai multi sunt inarmati destul de bine, mai ales ca occidentalii credeau ca invazia rusa va avea mai mare succes, asa ca ii pregatisera pe ucraineni pentru un razboi de gherila intr-o mare parte a tarii. Rezistenta neasteptat de buna a armatei ucrainene a facut ca rusii sa nu ocupe teritorii vaste, dar exista totusi trupe de partizani si in acestea.

Luptatorii ucraineni nu sunt intotdeauna organizati in unitati de tip militar. Uneori sunt doar niste cetateni inarmati care ataca trupele ruse, le saboteaza sau pur si simplu le fura vehiculele militare.

Cei mai multi specialisti considera ca Rusia nu are trupe suficiente pentru a mentine Ucraina sub ocupatie, fiind astfel expusa atacurilor din zonele in care are prezenta.

Se estimeaza ca pana acum rusii au pierdut cel putin 30 – 40.000 de militari, morti si raniti, in ceva mai mult de o luna de la declansarea invaziei.

Urmareste-ne si pe:
Lucian Popescu

Share
Published by
Lucian Popescu

Recent Posts

Cum va fi vremea in weekend. De duminica se incalzeste, dar vom avea si averse de ploaie si furtuni

Dupa valul de ploi si frig, vremea se schimba la sfarsitul saptamanii. Directorul Administratiei Nationale…

19 minute ago

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

13 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

13 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

14 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

14 ore ago