Idei putine, dar fixe: presedintele Donald Trump vrea sa construiasca instalatii de rafinare a metalelor in bazele militare ale Pentagonului

Presedintele american Donald Trump intentioneaza sa construiasca instalatii de rafinare a metalelor in bazele militare ale Pentagonului, ca parte a planului sau de a stimula productia interna de minerale critice si de a contracara controlul Chinei asupra sectorului, au declarat pentru Reuters doi inalti oficiali ai administratiei.
Masura este una dintre cele cateva planificate pentru un ordin executiv pe care Trump l-ar putea semna chiar miercuri, dupa ce saptamana trecuta a declarat Congresului SUA ca va „lua masuri istorice pentru a extinde dramatic productia de minerale esentiale si pamanturi rare aici, in SUA”.
Ca parte a ordinului, Pentagonul ar colabora cu alte agentii federale pentru a instala instalatii de prelucrare in bazele sale, potrivit surselor, care nu au fost autorizate sa discute public despre deliberarile administratiei.
Utilizarea bazelor militare pentru prelucrare ar sublinia importanta pe care Trump o acorda mineralelor esentiale pentru securitatea nationala. Avioane de lupta, submarine, gloante si alte arme utilizate de armata americana sunt construite cu minerale prelucrate de China.
Trump intentioneaza, de asemenea, sa numeasca un „tar pentru mineralele critice”, similar cu masurile luate si de alti presedinti americani, pentru a coordona concentrarea Washingtonului asupra altor domenii, potrivit uneia dintre surse. Planurile sunt in discutie si s-ar putea schimba inainte ca Trump sa semneze ordinul, au adaugat sursele.
Avand in vedere ca Pentagonul controleaza aproximativ 30 de milioane de acri de teren, planul ar garanta ca exista terenuri disponibile pentru instalatiile de rafinare, evitand controversele care apar uneori in comunitatile locale gazda. De asemenea, ar evita necesitatea de a cumpara terenuri si de a utiliza terenuri controlate de alte departamente federale.
Un plan care prioritizeaza prelucrarea metalelor – mai degraba decat o revizuire a procesului de autorizare a minelor din SUA – ar putea insa irita minerii americani, votanti prin traditie ai lui Trump, dar ar putea raspunde unei preocupari de lunga durata a producatorilor, conform careia China controleaza prea mult din sectorul mondial de prelucrare a metalelor.
De exemplu, China este unul dintre principalii producatori mondiali a 30 din cele 50 de minerale considerate esentiale de catre US Geological Survey.
Nu este clar cum ar putea functiona, din punct de vedere al reglementarilor, planul lui Trump privind instalatiile de prelucrare din bazele Pentagonului, deoarece Legea privind aerul curat si Legea privind apa curata din SUA s-ar aplica in continuare bazelor Pentagonului, iar aceste reglementari au impiedicat dezvoltarea privata a proiectelor de prelucrare in trecut.
Trump si-a manifestat anterior disponibilitatea pentru utilizari alternative ale terenurilor controlate de Washington. In calitate de candidat la presedintie, el s-a angajat sa deschida portiuni de terenuri federale pentru constructia de locuinte pe scara larga, cu zone care ar fi „ultra-low tax and ultra-low regulation”.
Sursele au declarat ca Trump nu intentioneaza sa stabileasca in acest ordin un stoc de minerale critice al SUA care sa imite Rezerva strategica de petrol, un pas pe care unii din administratie si din industria miniera l-au dorit. China stocheaza unele minerale critice, inclusiv cobalt, iar guvernul SUA a luat in considerare anul trecut stocarea acestui metal, care este utilizat in rachete, piese aerospatiale, magneti pentru comunicatii si sisteme radar si de ghidare.