Ideologul interventionismului rusesc: „Vrem o Uniune a Europei si relatie cu SUA”

externe

Serghei Karaganov, cel care este cunoscut drept parintele intelectual al justificarii interventiilor in exterior ale Rusiei pentru protejarea etnicilor rusi din statele vecine, ofera o explicatie surprinzatoare a scopurilor urmarite de Kremlin.

Daca mult timp s-a vorbit de o Rusia care vrea sa-si cucereasca vecinii, iar Putin a fost comparat cu Hitler, Karaganov spune, intr-un eseu din decembrie 2014, ca Moscova doar incearca o reasezare a sistemului international prin crearea unui spatiu comun cu Europa si prin tratarea Rusiei ca egal al SUA.

“Putem regreta faptul ca cei 25 de ani de la precedentul Razboi Rece nu au fost folositi pentru a construi un sistem global si european de securitate si ca de la inceputul celei de-a doua decade a Secolului XXI lume e intr-o stare mai instabila si mai periculoasa decat era chiar la sfarsitul confruntarii trecute.

Dar Rusia nu a renuntat la ideea de a crea o ‘Uniune a Europei’, un spatiu umanitar si economic intre UE si Uniunea Economica Eurasiatica. Ea este hotarata si sa aduca relatiile ruso-americane inapoi pe cursul lor dar pe o baza noua, mai stabila si mai plina de respect reciproc. Este clar, ar trebui sa castigam impreuna oricand e posibil; partenerii nostri (occidentali – n.r) au incercat sa faca asta unilateral si au precipitat actuala criza”.

Karaganov crede ca aceasta confruntare intre Occident si Rusia pe tema Ucrainei a fost creata datorita incercarilor Occidentului de a incercui Rusia cu tari NATO, o alianta pe care o considera ostila.

Reamintim, Karaganov e unul din cei mai mari specialisti in Securitate si politica externa din Rusia, fost consilier al lui Vladimir Putin si presedintele Consiliului pentru Aparare si Politica Externa, unul din cele mai influente think-tank-uri din Rusia.

Karaganov atrage atentia si Rusiei – situatia actuala si sanctiunile economice trebuie sa duca la o masiva modernizare a economiei tarii, altfel consecintele vor fi grave. “S-ar putea sa ramanem fara norocul din ultimii 14 ani”.

Citeste si: Sa uitam de Dughin. Iata cine sunt ideologii interventionismului rusesc

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: