Ierusalimul fierbe: Parlamentul israelian incepe o sesiune mamut de revizuire a sistemului judiciar, cu Netanyahu proaspat externat din spital

externe

proteste ierusalim, mars in israel

Dupa sase luni de proteste de strada, manevre parlamentare, discutii pentru obtinerea unui compromis si apeluri din ce in ce mai urgente de la Washington, legislatorii israelieni au inceput duminica dimineata sa dezbata primul proiect de lege privind reforma judiciara care va fi supus votului final, relateaza CNN.

Demersul are loc in conditiile in care premierul Benjamin Netanyahu a fost internat duminica pentru a i se monta un stimulator cardiac.

Netanyahu si-a continuat planurile pentru sistemul judiciar dupa ce le-a intrerupt la inceputul acestui an in fata protestelor de amploare si a presiunii internationale.

El si aliatii sai numesc masurile „reforme” si spun ca acestea sunt necesare pentru a reechilibra puterile intre instante, legiuitori si guvern.

Opozantii planului il numesc o lovitura de stat si spun ca ameninta sa transforme Israelul intr-o dictatura prin eliminarea celui mai important control asupra actiunilor guvernului.

Atat de multi parlamentari au solicitat timp pentru a vorbi despre asa-numitul proiect de lege al ratiunii, incat dezbaterea este programata sa dureze 26 de ore, incepand de duminica dimineata la ora locala 10.00.

Este prima parte a planului de revizuire judiciara care va ajunge la un vot final in Knesset si ar putea fi votat ca lege luni seara.

Proiectul de lege privind rezonabilitatea, sustinut de guvernul de coalitie al lui Netanyahyu, ar lipsi Curtea Suprema de puterea de a declara deciziile guvernamentale nerezonabile.

Alte elemente ale revizuirii sistemului judiciar ar oferi guvernului de coalitie un control mai mare asupra numirii judecatorilor si ar elimina consilierii juridici independenti din ministerele guvernamentale.

Aceste proiecte de lege nu au avansat la fel de mult in procesul legislativ ca proiectul de lege privind caracterul rezonabil.

Asociatia Baroului din Israel pregateste deja o contestatie legala la acest proiect de lege, a declarat duminica grupul de avocati.

Executivul sau, Consiliul Baroului, organizeaza o sedinta de urgenta pentru a aproba decizia de a adresa o petitie Curtii Supreme pentru a anula legea privind rezonabilitatea daca aceasta va fi adoptata luni, a precizat Baroul.

Baroul avertizeaza ca se va inchide „ca un act de protest impotriva procesului legislativ antidemocratic”, se arata in declaratie. Asta inseamna ca Baroul nu va furniza servicii profesionale membrilor sai, nu ca avocatii vor intra in greva.

Netanyahu „se simte foarte bine”

Votul final vine in contextul in care Netanyahu se confrunta cu probleme de sanatate. Liderului israelian i-a fost montat un stimulator cardiac duminica dimineata devreme, potrivit unui comunicat al biroului sau.

Procedura a avut loc la Spitalul Tel Hashomer, se arata in comunicat. Premierul a fost sedat in timpul operatiei si a fost externat luni.

Netanyahu a publicat o scurta declaratie video mai tarziu duminica, spunand ca se simte „foarte bine” dupa operatie. „As dori sa le multumesc multora dintre voi care m-ati intrebat cum ma simt. Ma simt foarte bine. Maine dimineata ma voi alatura colegilor mei din Knesset”, a declarat Netanyahu in videoclipul de 25 de secunde.

Mii de oameni au iesit din nou pe strazile din Israel sambata pentru a protesta fata de aceasta reforma.

La Ierusalim, protestatarii au fluturat steaguri, au suflat in claxoane, au scandat „Democratie” si si-au facut selfie-uri, punctul culminant al unui mars de protest care a inceput marti seara la Tel Aviv.

„Nu ii vom lasa sa ne distruga democratia. Benjamin Netanyahu este un criminal si trebuie sa scapam de el”, a declarat protestatarul Yair Amon pentru CNN, promitand ca demonstratiile nu se vor opri chiar daca Knesset-ul va adopta prima parte a legislatiei.

Intre timp, seful Statului Major al Fortelor de Aparare ale Israelului (IDF) a luat duminica pozitie impotriva numarului tot mai mare de israelieni care jura sa nu se mai ofere voluntari pentru serviciu daca controversatul plan de revizuire judiciara al guvernului va deveni lege.

„Fac apel la toti rezervistii, chiar si in aceste zile complexe, sa separe protestele civile de prezentarea la datorie la serviciile de securitate. Apelurile de a nu se prezenta la datorie dauneaza IDF si pregatirii sale”, a declarat generalul-locotenent Herzi Halevi, cel mai inalt ofiter militar al Israelului.

Scrisoarea lui Halevi vine dupa ce peste 1.000 de ofiteri de rezerva ai Fortelor Aeriene din Israel au promis ca nu se vor mai oferi voluntari daca proiectul de lege privind revizuirea sistemului judiciar va fi adoptat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: