Iese CCR din slujba PSD? Semnal surprinzator, nu vrea sa tergiverseze declansarea alegerilor anticipate

politica

CCR a anuntat, marti, ca a stabilit termen pe data de 14 februarie pentru ca partile sa-si exprime punctul de vedere in urma cererilor presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului de solutionare a conflictului dintre Presedintele Romaniei si Parlamentului Romaniei. Astfel, CCR pare ca nu vrea sa se ralieze intentiilor PSD de a tergiversa declansarea anticipatelor.

Termenul pentru sedinta de judecata se stabileste ulterior.

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au depus la CCR o sesizare pe conflictul juridic de natura constitutionala privind desemnarea premierului.

„Am avut o sedinta prelungita cu colegii din teritoriu, ne-am facut strategia pentru aceasta mascarada cu propunerea prim-ministrului desemnat, prim-ministrul demis, nici noi nu stim bine cum sa ne adresam domnului Orban in acest moment. Am stabilit depunerea sesizarii de catre presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului pe conflictul juridic de natura constitutionala. Vom astepta raspunsul Curtii, chiar daca nu stopeaza demersul. Nu este pentru prima oara cand Guvernul Orban vine cu anumite inventii. Macar suntem datori romanilor ca aceste lucruri sa nu se mai intample in viitor”, a declarat Ciolacu, la finalul Comitetului Executiv al PSD, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Presedintele Romaniei incalca vointa Parlamentului nominalizandu-l drept premier pe Ludovic Orban, pentru ca forul legislativ tocmai i-a retras increderea acestuia prin recenta motiune de cenzura, se arata in sesizarea la Curtea Constitutionala.

Conflictul juridic de natura constitutionala intre presedinte si Parlament consta in exercitarea in mod discretionar a atributiilor presedintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constitutie, de desemnare, in data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la functia de prim-ministru, se mentioneaza in document.

In sesizare se arata ca desemnarea lui Orban la functia de prim-ministru a fost facuta „cu incalcarea, in mod direct sau indirect principiilor sau dispozitiilor constitutionale”. In acest sens, au fost incalcate: „principiul colaborarii loiale intre institutiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); obligatia constitutionala de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, inscrisa in art. 80 alin. (2) teza I; obligatia constitutionala de a exercita functia de mediere intre puterile statului, inscrisa in art. 80 alin. (2) teza a II-a”, se sustine in sesizarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.

„De asemenea, prin acest demers, Presedintele Romaniei a nesocotit si a deturnat de la scopul prevazut de legiuitorul constituant dispozitiile imperative inscrise in art. 114 alin. (2) din legea fundamentala, potrivit carora Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata in conditiile art. 113. Nominalizandu-l drept premier pe Ludovic Orban, Presedintele Romaniei incalca vointa Parlamentului, care tocmai i-a retras increderea acestuia prin recenta motiune de cenzura. Respingand propunerea de premier formulata de o majoritate parlamentara, Presedintele Romaniei va declansa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natura constitutionala, impiedicand formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul si de a ajunge la alegeri anticipate”, mai precizeaza documentul.

Potrivit documentului, art. 89 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata, prevede dizolvarea Parlamentului ca mijloc de rezolvare a crizei guvernamentale, nerezolvata de catre Parlament ca urmare a faptului ca nu acorda votul de incredere unui Guvern, dupa doua incercari esuate si implinirea unui termen de 60 de zile, scopul fiind alegerea unui nou Parlament care sa poata rezolva criza, iar presedintele Romaniei incalca aceste dispozitii, „declarand deschis ca are ca scop alegeri anticipate, folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile”, se mai argumenteaza in sesizarea la CCR.

„Odata cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala, semnalam ca este necesar, totodata, a se stabili conduita la care autoritatile publice implicate trebuie sa se conformeze pentru a fi in concordanta cu prevederile constitutionale”, se mai mentioneaza in text.

Mai mult despre: ,

Comentarii: