Iesire publica neasteptata a lui Florian Coldea. Mesaj transant transmis parlamentarilor din comisia de ancheta a alegerilor din 2009

politica

Fostul director-adjunct al SRI, generalul Florian Coldea, a transmis o scrisoare comisiei parlamentare de ancheta a alegerilor din 2009 in care precizeaza ca, pe 6 decembrie 2009, a actionat „in spiritul legii si al regulamentelor militare.”

Scrisoarea este structurata pe doua parti: consideratii generale si consideratii particulare.

La capitolul consideratii particulare, Coldea scrie ca atat in cursul zilei de 6 decembrie, cat si ulterior, in calitate de prim-adjunct al directorului SRI, a desfasurat cu precadere „activitati circumscrise apararii, promovarii intereselor de securitate ale statului roman si protejarii cetatenilor Romaniei potrivit competentelor conferite institutiei, adecvate functiei si adaptate situatiilor specifice (concret, in perioada la care ne referim, adaptate contextului electoral)”.

„De asemenea, in mod firesc, ca orice cetatean, ocazional am avut si activitati cu caracter privat — fara nicio legatura cu atributiile mele de serviciu sau care sa implice calitatea mea profesionala. Mentionez ca aceste activitati, desi private, se supun prevederilor din normele si regulamentele militare aplicabile personalului SRI si nu au afectat in niciun fel conduita mea profesionala sau indeplinirea sarcinilor de serviciu. Precizez ca in contextul particular al zilei de 6 decembrie 2009, nu am luat cunostinta de niciun fel de date, informatii, respectiv fapte sau imprejurari referitoare la posibilitatea afectarii rezultatului scrutinului electoral sau cu privire la alte aspecte care fac obiectul activitatii comisiei”, a mai scris Coldea.

El a adaugat ca si in ziua de 6 decembrie 2009, atat in cadrul activitatilor profesionale, cat si al celor private, la fel ca pe parcursul intregii sale cariere, in situatii oficiale si private, a actionat in spiritul legii si al regulamentelor militare.

„Raman un sustinator consecvent al eforturilor tuturor institutiilor pentru protejarea si promovarea intereselor statului roman, in orice imprejurare. In acest sens, incurajez orice persoana care considera ca detine date sau indicii privind eventuale abateri de la lege si/sau regulamentele militare in ceea ce priveste activitatea mea profesionala sau personala sa isi indeplineasca obligatia legala si morala de a se adresa prompt autoritatilor competente. Voi fi la dispozitia acestor autoritati, ca de fiecare data, pentru clarificarea tuturor aspectelor ce pot arunca vreo umbra asupra carierei mele care, va asigur, s-a desfasurat sub semnul juramantului militar pe care l-am onorat permanent”, a mentionat acesta in scrisoare.

In ce priveste consideratiile generale, Coldea precizeaza ca in anul 2009 — „puternic marcat de retorica electorala” — Romania s-a confruntat cu o situatie complexa de securitate, determinata de: „efectele crizei economice, riscuri legate de securitate energetica, actiuni ofensive de spionaj din partea unor puternice servicii de informatii, deficiente in administrarea resurselor, diversificarea formelor si profesionalizarea grupurilor de criminalitate organizata”.

„In aceste conditii, potrivit competentelor sale, in deplina echidistanta si neutralitate politica, SRI a depus eforturi considerabile prin care s-a reusit gestionarea in bune conditii a riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale. Rezultatele activitatii institutionale au contribuit semnificativ si in acel an la siguranta si stabilitatea Romaniei ca furnizor de securitate in plan extern, pentru aliatii si partenerii nostri, SRI bucurandu-se de aprecieri constante din partea beneficiarilor, a partenerilor interni si internationali. Subliniez totodata ca activitatea noastra in anul 2009 a implicat eforturi umane si sacrificii deosebite la nivelul personalului SRI, mai ales avand in vedere ca s-a desfasurat in conditii de reduceri bugetare. Demersurile si rezultatele institutiei sunt descrise ca atare in Raportul privind activitatea desfasurata in anul 2009, document validat de Comisia pentru controlul SRI si aprobat de plenul Parlamentului”, a mai scris acesta.

Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea sunt asteptati, marti, pentru a fi audiati de catre Comisia de ancheta a alegerilor din 2009, insa cei doi nu au confirmat, pana la acest moment, prezenta, a precizat, luni, presedintele acestui for, senatorul PSD Mihai Fifor.

„Maine avem 4 invitati: Laura Codruta Kovesi, Florian Coldea, Cozmin Gusa, Catalin Chereches. Pana la acest moment nu avem confirmari decat din partea domnilor Gusa si Chereches”, a spus Fifor.

Intrebat ce va face Comisia in situatia in care Kovesi si Coldea nu se vor prezenta marti la audieri, Fifor a spus: „Maine (marti, n.r.) vom analiza si vom decide pasii”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: