Iesiti la vot, sa nu-l lasam pe Voiculescu sa ne ia 10 milioane $. Moise Guran: „Hai sa nu le dam banii astia, ca sunt ai nostri si chiar ne trebuie”

politica

Candidatii la prezidentiale care obtin peste 3% din voturi isi pot deconta apoi cheltuielile de campanie pana in limita a 10 milioane de dolari. Moise Guran ii indeamna pe romani sa iasa cat mai multi la vot pentru ca Alexandru Cumpanasu si Ramona Ioana Bruynseels (candidata lui Dan Voiculescu) sa nu atinga 3%.

„Absenta de la vot ne va costa. Bani. Multi. Pentru ca fiecare candidat ce trece de 3% poate deconta de la statul roman (adica din impozitele noastre) echivalentul a 20 de mii de salarii minime brute si pentru ca salariul minim brut este acum 500 de dolari, alde Cumpanasu, Bruzli si altii au o sansa reala sa ne ia fiecare cate 10 milioane de dolari. Cum procentul se calculeaza din totalul voturilor exprimate, iar capacitatea acestora de a depasi un anumit numar de voturi este limitata, cu cat venim mai multi la vot, cu atat mai greu vor face acel 3%. Hai sa nu le dam banii astia, ca sunt ai nostri si chiar ne trebuie. Veniti la vot!”, a scris Moise Guran pe blogul sau.

Candidatii la presedintie pot deconta o suma aproape dubla fata de alegerile precedente, din 2014, cand au fost acceptate cheltuieli de maximum 5,4 milioane de euro pe candidat.

„Exista un plafon, contributiile pot fi de maximum 20.000 de salarii minime pe economie”, a explicat Marian Muhulet, vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), pentru Europa Libera. Astfel, conform legii 334/2006 privind finantarea partidelor si campaniilor electorale, un candidat la prezidentiale poate cheltui aproape 10 milioane de dolari (41,6 milioane de lei, la un salariu minim brut de 2.080 lei) in campania electorala, din contributii si donatii, bani pe care apoi AEP ii returneaza. Pentru a primi banii inapoi de la stat, „candidatii trebuie sa aiba acte doveditoare” pentru cheltuielile efectuate in campanie, explica Marian Muhulet.

Returnarea banilor cheltuiti in campanie se face insa cu o singura conditie: candidatul sa fi obtinut cel putin 3% din voturile valabil exprimate.

Citeste si: Tunul lui Voiculescu cu prezidentialele. Schema financiara prin care castiga milioane de euro de pe urma candidaturii lui Bruynseels

Mai mult despre:


Comentarii: