Il aresteaza Sectia speciala? Frans Timmermans vine la Bucuresti, chemat de un adversar al lui Liviu Dragnea

news

Prim-vicepresedinte Comisiei Europene Frans Timmermans se va afla saptamana viitoare la Bucuresti pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA

„Luni, 11 martie 2019, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) va acorda inalta distinctie de Doctor Honoris Causa prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Evenimentul se va desfasura in Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, incepand cu ora 16:00”, anunta SNSPA, citata news.ro.

SNSPA este condusa de Remus Pricopie, in critic foarte dur al actiunilor Regimului Dragnea.

Prezenta sa la Bucuresti are loc in contextul in care Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie a deschis pe numele sau si al altor oficialai ai CE un dosar penal ca urmare a plangerii depuse de publicatia online „Lumea justitiei” care l-a acuzat de falsificarea raportului MCV. Plangerea ii vizeaza si pe comisarul european pe Justitie Vera Jourova, procurorul general al Romaniei, Augstin Lazar, si pe sefa reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea. Comisia Europeana a precizat, insa, ca autoritatile nationale nu au jurisdictie in astfel de cazuri.

Recent, Timmermans s-a intalnit cu liderul PSD Liviu Dragnea. Ulterior, el a declarat pentru Politico.eu ca i-a transmis „foarte clar” liderului PSD Liviu Dragnea ca daca doreste sa faca parte din familia socialistilor europeni, trebuie sa respecte statul de drept. „Nu stiu daca Dragnea chiar crede ceea ce spune”, a declarat el, adaugand ca desi liderul PSD a afirmat pentru presa din Romania ca toate problemele au fost rezolvate, „din pacate, nu este deloc asa”.

Nascut la 6 mai 1961 la Maastricht, Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans a studiat literatura franceza la Universitatea ”Radboud Nijmegen”, din Olanda, a urmat studii postuniversitare in drept european si istorie la Universitatea din Nancy, Franta.

Frans Timmermans si-a inceput cariera in Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, iar la inceputul anilor ’90 a facut primii pasi in diplomatie, fiind numit secretar adjunct la ambasada Olandei din Moscova. In anul 1994, a facut parte din echipa comisarului european pentru relatii externe, Hans von de Broek, apoi timp de trei ani a fost consilier si secretar privat al lui Max van der Stoel, Inalt Comisar pe probleme de minoritati nationale in cadrul OSCE.

In anul 1998, dupa alegerile generale din Tarile de Jos, Frans Timmermans a fost ales membru al Camerei Reprezentantilor din partea partidului Laburistilor. In perioada 2007-2010, a fost ministru al Afacerilor Europene. Dupa alegerile din 2010, Frans Timmermans a revenit in Parlament, pana in anul 2012, cand a primit un nou portofoliu in guvern, pentru a conduce ministerul Afacerilor Externe.

In septembrie 2014, Frans Timmermans a fost desemnat pentru un post de comisar din partea Olandei in cadrul Comisiei Europene, condusa de presedintele ales, Jean-Claude Juncker. Incepand din 1 noiembrie 2014, Frans Timmermans a preluat functia de prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil de o mai buna reglementare, relatii interinstitutionale, statul de drept si Carta drepturilor fundamentale. In octombrie 2018, Frans Timmermans si-a anuntat candidatura pentru functia de presedinte al Comisiei Europene la alegerile europene din 2019.

Printre numeroasele distinctii primite, se numara si cea de Comandor al Ordinului ”Pentru Merit”, din partea statului roman.

In afara de limbile materne, Frans Timmermans este fluent in italiana, rusa, franceza, germana si engleza.

Mai mult despre: ,


Comentarii: