Iliescu a ajuns in fata procurorilor pentru infractiuni contra umanitatii. El le-a raspuns in engleza jurnalistilor

politica

Fostul presedinte Ion Iliescu a ajuns luni dimineata la Parchetul General pentru a fi audiat in dosarul Mineriadei. El va dobandi calitatea de inculpat, fiind acuzat de infractiuni contra umanitatii.

Ion Iliescu a plecat de la Parchetul General, fara sa faca declaratii pe acest subiect. „No comment”, a spus el scurt, conform Digi24.

Ion Iliescu a fost citat pentru a fi audiat in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care a fost pus sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii, alaturi de mai multe persoane, printre care Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu si Miron Cozma.

Ion Iliescu nu a raspuns decat unor intrebari ale reporterilor. Intrebat daca se considera vinovat pentru moartea oamenilor, fostul presedinte a spus „bineinteles ca nu”.

In dosarul Mineriadei, procurorii militari din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus, in 23 decembrie 2016, punerea in miscare a actiunii penale, pentru infractiuni contra umanitatii, fata de Ion Iliescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala si presedinte al Romaniei, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Roman de Informatii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepresedinte al Frontului Salvarii Nationale si Mugurel Cristian Florescu, general in rezerva, fost adjunct al procurorului general al Romaniei si sef al Directiei Procuraturilor Militare.

In acelasi dosar a fost pusa in miscarea actiunea penala, pentru infractiuni contra umanitatii, si fata de amiralul in rezerva Emil „Cico” Dumitrescu, la data savarsirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala si sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Ionescu, fost vicepresedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, Adrian Sarbu, fost sef de cabinet si consilier al primului ministru in iunie 1990, Miron Cozma, fost presedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: