politica

Iliescu, la capataiul lui Razvan Theodorescu: „L-am cunoscut cand era student. Razvan a fost profesorul natiunii”

Ion Iliescu a tinut sa transmita, luni, un mesaj de de condoleante dupa moartea lui Razvan Thedorescu prin care tot el se scoate in evidenta. „Ii multumesc ca, intr-o tara in care a fi ‘omul lui Iliescu’ a fost, mai ales in ultimii ani, eticheta unui stigmat, Razvan Theodorescu nu s-a dezis niciodata de aceasta legatura, ba dimpotriva, a afirmat-o cu onoare si a transformat-o in ceea ce el numea, generos, ca fiind un titlu de noblete”, sustine Iliescu.

„Am aflat cu imensa durere despre disparitia Academicianului Razvan Theodorescu. L-am cunoscut de cand era student, asadar, nu gresesc daca spun ca ne stiam de o viata.

Viata lui a fost incercata: si-a hranit vocatia de profesor si de cercetator cand usile universitatii i-au fost inchise, iar mai tarziu, a devenit nu doar unul dintre cei mai buni istorici ai artei si civilizatiei Romaniei ultimului secol, dar si un profesor extraordinar, un rector formidabil, un Presedinte cu viziune al Radioteleviziunii Romane, un ministru al Culturii care a dat excelenta acestei functii, un academician a carui opera va fi imposibil de egalat, si un Vicepresedinte al Academiei Romane care a stiut sa modernizeze aceasta institutie.

Insa printre toate aceste roluri publice, Razvan Theodorescu a ramas un om liber. Si tocmai aceasta libertate a facut ca prietenia dintre noi sa fie una adevarata. Sunt putine prietenii adevarate astazi, tot asa cum sunt putini oameni autentici, asa cum a fost ‘profesorul natiunii’, Razvan. Ii multumesc ca, intr-o tara in care a fi ‘omul lui Iliescu’ a fost, mai ales in ultimii ani, eticheta unui stigmat, Razvan Theodorescu nu s-a dezis niciodata de aceasta legatura, ba dimpotriva, a afirmat-o cu onoare si a transformat-o in ceea ce el numea, generos, ca fiind un titlu de noblete.

A facut Romania mai culturala intr-o societate insensibila la valorile culturii, si poate aceasta a fost printre cele mai grele misiuni pe care si le-a asumat lucid, nu doar altruist.

Transmit condoleantele mele familiei, iar Ilincai, fiicei sale, ii doresc putere si alinare; pierderea ei este si pierderea Romaniei, una care speram sa intarzie oricat de mult”, a scris Iliescu pe blog.

Academicianul Razvan Theodorescu a murit luni, 6 februarie, la varsta de 86 de ani. Vicepresedinte al Academiei Romane, el era internat la Spitalul Floreasca din Bucuresti.

Razvan Theodorescu a fost un istoric de arta si politician roman, membru titular al Academiei Romane si vicepresedinte al acesteia.

La data de 9 februarie 1990, Razvan Theodorescu a fost numit in functia de presedinte al Radioteleviziunii Romane, functie in care ramas pana in 1992.

A fost parlamentar din partea PSD si ministru al Culturii in Guvernul Adrian Nastase. A fost senator de Iasi (2000-2004), apoi senator de Botosani (2004-2008). A candidat pentru al treilea mandat de senator, in Sectorul 1 al Capitalei, dar nu a reusit sa intre din nou in Parlament. La 14 decembrie 2004, a fost numit in functia de membru in Colegiul National al Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

In ianuarie 2007 a fost ales membru in doua academii din sud-estul Europei: Academia albaneza si Academia macedoneana.In 2008 a fost desemnat ambasador al Aliantei Civilizatiilor pentru Romania.

De asemenea, a fost membru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR).Razvan Theodorescu a fost laureat al Premiului Herder (1993) si a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Comandor.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Steven Seagal a inaugurat la Moscova un centru de arte martiale pentru militarii rusi. Afacerile lui Seagal din Rusia

Steven Seagal continua sa isi arate sprijinul pentru Rusia, de data aceasta inaugurand un nou…

O oră ago

Coreea de Sud: O zebra s-a plimbat nestingherita timp de trei ore pe strazile aglomerate din Seul

O zebra s-a plimbat ore in sir pe strazile aglomerate ale capitalei Coreei de Sud,…

7 ore ago

Israel: Politia calare si tunurile cu apa pentru a dispersa protestatarii in Tel Aviv si Haifa. Zeci de persoane au fost arestate

Zeci de demonstranti au fost arestati, joi, in Tel Aviv si Haifa, in timp ce…

7 ore ago

TikTok „nu este un agent al Chinei”: directorul executiv Shou Zi Chew apara aplicatia in timpul audierilor tensionate din Congresul SUA

Directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, s-a confruntat ore intregi cu intrebari dure din…

7 ore ago