Imaginea anului 2017. Momentul in care o putere abuziva a fost pusa la punct de romani hotarati. Admiratie din partea presei internationale

analize

Anul 2017 a fost marcat de o serie de proteste, propunerile de modificare a unor legi privind justitia fiind principalul motiv care i-a motivat pe oameni sa iasa in strada. Apogeul a fost atins in februarie cand sute de mii de oameni au manifestat in toata tara, aminteste Mediafax intr-o ampla analiza.

Romanii au iesit in strada la putin timp dupa instalarea Guvernului Grindeanu. Ordonanta de urgenta 13, care prevedea modificari ale codurilor penale, a starnit nemultumiri atat in randul specialistilor, cat si din partea societatii civile. Cea mai contestata modificare era cea care se referea la abuzul in serviciu, care ar fi putut fi considerat infractiune doar daca paguba era de peste 200.000 lei.

Astfel, la sedinta de guvern din 31 ianuarie, dupa ora 21.00, a fost adoptata ordonanta de urgenta. Imediat dupa ce informatia a devenit publica, oamenii s-au strans in fata Guvernului. In zilele urmatoare, Piata Victoriei devenea mai ocupata.

Apar lozinci precum „Noaptea ca hotii”, iar cel mai contestat membru al Guvernului Grindeanu a fost ministrul Justitiei de la aceea vreme, Florin Iordache, in prezent presedinte al comisiei parlamentare speciale pentru legile Justitiei.

In paralel, in fata Palatului Cotroceni erau mitinguri impotriva presedintelui Klaus Iohannis, la care au participat cateva mii de persoane.

In seara zilei de 5 februarie 2017, intr-o duminica, protestul din Piata Victoriei din Bucuresti atinge apogeul, in ciuda faptului ca Guvernul anuntase abrogarea Ordonantei 13. Peste o suta de mii de oameni se strang in fata Guvernului unde, concomitent, aprind lanternele telefoanelor si realizeaza astfel o imagine spectaculoasa, care este preluata de mai multe publicatii internationale. De asemenea, proteste au loc si in alte zone ale tarii, estimarile neoficiale aratand ca au manifestat in toata tara cateva sute de mii de persoane.

Postul britanic BBC relata ca manifestantii romani nu dau inapoi dupa abrogarea ordonantei, iar oamenii care au protestat pe 5 februarie in Romania si-au exprimat temerile in legatura cu planurile Guvernului de a trimite proiectul de lege pentru a fi discutat in Parlament.

Agentia de stiri Dpa a relatat faptul ca in data de 5 februarie au avut loc cele mai mari proteste de la Revolutia din 1989. Dpa a mentionat atunci si protestul care a avut loc in fata Palatului Cotroceni, unde „2.000 de persoane au manifestat impotriva presedintelui Klaus Iohannis, pe care l-au acuzat ca ar fi divizat tara”. Si postul de televziune France 24 a relatat despre „cea de-a sasea noapte de proteste din Romania”. De asemenea, cotidianul britanic The Guardian scria ca demonstrantii au continuat sa protesteze, „promitand sa ramana vigilenti in urma tentativei Guvernului de a decriminaliza unele fapte de coruptie”.

Postul de televiziune CNN a vorbit despre „manifestatiile masive care au avut loc duminica in toata tara”, mentionand intonarea imnului national de catre protestatari, dar si cele cinci minute de reculegere in cinstea eroilor Revolutiei de la 1989.

Nu putine au fost vocile care au spus sa protestele ample din Piata Victoriei au fost rezultatul unor manipulari in masa. Potrivit sociologului Ciprina Necula, reactia maselor a fost generata de deciziile Guvernului Grindeanu.

„Orice protest impotriva autoritatilor este indreptatit, pentru ca cetatenii au dreptul sa se exprime, iar unul dintre aceste drepturi este protestul. In ceea ce priveste protestele din Piata Victoriei, care au debutat la inceputul anului 2017, s-a generat o reactie spontana, adica nu a fost cineva care a pregatit o masinarie in spatele protestului. A fost o reactie fata de modul in care Guvernul a luat acele decizii, fara pic de dezbatere publica. Asadar, motivele pentru care populatia a iesit in strada au fost juste. In general, cand cei aflati la putere nu au mijloace de raspuns, incearca sa identifice dusmanul in afara grupului. Este o tehnica care se aplica in toate statele, nu doar in Romania, prin care se incearca sa se arate ca nu protestatarii sunt vinovati, ci grupuri din afara care vor sa manipuleze”, a declarat, pentru Mediafax, sociologul Ciprian Necula, profesor in cadrul Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative.

Protesele din Piata Victoriei au continuat pe tot parcursul anului, insa nu au mai avut amploarea miscarilor din februarie, in piata ramanand doar cei radicali – multi dintre ei fiind acuzati ca ar fi manipulati si platiti de organizatii internationale.

„Protestele din iarna au avut succes, in sensul ca Ordonanta 13 nu a mai intrat in vigoare. Practic, obiectivul a fost atins, iar o continuare a protestului nu mai avea sens. Din acest motiv nu a mai iesit lumea in strada, la fel cum s-a intamplat in iarna”, mai spune Ciprian Necula.

„Flacara” protestelor s-a reaprins insa in toamna. Motivele, si de data aceasta, au fost legate de propuneri de modificare a legilor justitiei si a codurilor penale. O alta masura care i-a nemultumit pe oameni a fost legata de trecerea contributiilor de la angajator la angajat, prevederea fiind o modificare a Codului Fiscal. Mitingurile nu au avut amploarea celor din februarie, insa in anumite seri au fost mii de participanti.

In luna decembrie, protestul s-a mutat in fata Palatului Parlamentului, acolo unde mii de persoane au protestat fata de modificarile aduse legilor Justitiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: