Imaginea zilei de la Bruxelles: Viktor Orban se inclina in fata lui Klaus Iohannis

politica

Viktor Orban

Fotografie surprinzatoare realizata, joi, la Bruxelles. Getty Images a surprins un moment in care Viktor Orban se inclina vizibil in fata presedintelui Iohannis. O fotografie cu acelasi moment, din alt unghi, a fost postata si pe site-ul Presedintiei Romaniei.

Fotografia postata pe site-ul Politico are urmatoarea explicatie: „Cei 27 de lideri UE au convenit asupra pachetului de sprijin pentru Ucraina la scurt timp dupa inceperea oficiala a reuniunii Consiliului | Ludovic Marin/AFP via Getty Images”.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns joi la un acord pentru a oferi Ucrainei un nou pachet de sprijin in valoare de 50 de miliarde de euro, in ciuda amenintarilor Ungariei, care a anuntat timp de mai multe saptamani ca se va opune acestei masuri.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a anuntat acordul dupa aproximativ o ora de la inceperea summitului liderilor de la Bruxelles.

„Avem un acord. Unitate. Toti cei 27 de lideri s-au pus de acord asupra unei anvelope suplimentare de 50 de miliarde de euro pentru a sustine Ucraina in cadrul bugetului UE. Acest acord garanteaza o finantare stabila, previzibila si pe termen lung pentru Ucraina. UE preia conducerea si responsabilitatea in sprijinul pentru Ucraina; stim care este miza”, a declarat Michel intr-o postare pe X.

Nu a fost imediat clar daca au fost facute concesii pentru a asigura aprobarea premierului ungar Viktor Orban, noteaza Associated Press. Acesta a ridicat obiectii ferme fata de pachetul de ajutor financiar in decembrie si in zilele premergatoare summitului de joi de la Bruxelles.

Potrivit unui diplomat european citat de Reuters, fondurile UE pentru Ungaria vor ramane inghetate, in pofida acordului convenit joi de liderii statelor membre privind suplimentarea asistentei pentru Kiev.

In drum spre reuniune, mai multi lideri UE l-au atacat pe Orban, acuzandu-l de santaj si de jocuri politice care au subminat sprijinul pentru Ucraina si pentru economia tarii, devastata de razboi.

La aproape doi ani de la invazia Rusiei in Ucraina, economia ucraineana are nevoie disperata de sustinere. Insa luptele politice interne din UE si din Statele Unite au blocat surse de finantare pe termen lung.

„Nu exista nicio problema cu asa-numita problema a oboselii legata de Ucraina. Avem oboseala lui Orban acum la Bruxelles”, a declarat joi premierul polonez Donald Tusk reporterilor. „Nu pot sa inteleg. Nu pot accepta acest joc foarte ciudat si foarte egoist al lui Viktor Orban”.

In decembrie, ceilalti 26 de lideri au convenit asupra unui pachet de ajutor in valoare de 50 de miliarde de euro pentru acest an, pana in 2027. De asemenea, au convenit sa faca din Ucraina un candidat la aderarea la UE, lucru pe care Orban l-a acceptat cu reticenta.

Orban, liderul UE care are cele mai stranse legaturi cu Rusia, este suparat pe decizia Comisiei Europene de a ingheta accesul guvernului sau la unele fonduri ale blocului. Ramura executiva a UE a luat aceasta decizie din cauza ingrijorarilor legate de posibilele amenintari la adresa bugetului UE reprezentate de regresul democratic din Ungaria.

Ca raspuns, Ungaria a pus veto la declaratiile facute in cadrul UE cu privire la o serie de probleme. Orban a exportat problema si in NATO, blocand intalnirile la nivel inalt cu Ucraina pana nu demult. Budapesta blocheaza, de asemenea, candidatura Suediei pentru aderarea la organizatia militara.

„Nu vreau sa folosesc cuvantul santaj, dar nu stiu ce alt cuvant mai potrivit” s-ar potrivi, a declarat premierul estonian Kaja Kallas reporterilor la sosirea la sediul UE.

„Ungaria are nevoie de Europa”, a spus ea, subliniind propriile probleme economice ale tarii si ratele ridicate ale dobanzilor. „Ar trebui sa se uite si la ce are de castigat Ungaria, fiind in Europa”.

Tusk a insistat ca nu ar putea exista „niciun loc pentru compromisuri in ceea ce priveste principiile noastre, cum ar fi statul de drept. Si, cu siguranta, nu exista loc de compromis in chestiunea Ucrainei”.

Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat ca este important ca liderii sa incerce sa incheie un acord sustinut de toate cele 27 de tari membre, dar ca, in orice caz, „nu putem pleca fara un acord”.

„Acest razboi dureaza deja de doi ani. Ucraina nu va putea continua sa se apere fara sprijinul Uniunii Europene, iar noi nu putem sa ii lasam”, a declarat Varadkar reporterilor.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat ca „vrem sa terminam ceea ce am inceput in decembrie” si a subliniat ca cele 50 de miliarde de euro planificate pentru Ucraina sunt „urgent necesare”.

„Voi depune eforturi mari, impreuna cu multi altii, pentru a face posibila o decizie a celor 27 (de state membre)”, a declarat Scholz.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: