Categories: externerecomandate

Imagini din baza Bagram. Mii de masini lasate in urma de americani in Afganistan, inclusiv masini de pompieri. Afganii au jefuit baza imediat dupa plecarea militarilor

La cinci zile dupa ce ultimele trupe americane au parasit baza Bagram din Afganistan, Pentagonul se apara de criticile oficialilor militari afgani, care au acuzat SUA ca au plecat noaptea in secret, au oprit curentul electric si au provocat o bresa de securitate care a permis jefuitorilor sa jefuiasca instalatiile inainte ca trupele afgane sa poata prelua controlul, informeaza NPR.

Aerodromul Bagram, aflat la aproximativ o ora de mers cu masina de Kabul, a fost centrul operatiunilor celui mai lung razboi din istoria SUA. Bagram a gazduit peste 100.000 de soldati in perioada de varf, cu avioane si elicoptere care veneau si plecau la orice ora. Cand fortele afgane au patruns in Bagram, vineri dimineata, baza fusese deja luata cu asalt de localnici care au escaladat zidurile fortaretei, au jefuit cladirea si chiar au incercat sa darame zidurile pentru a scoate vehiculele din interior.

Intr-un articol publicat luni de The Associated Press se relata ca fortele americane au parasit baza peste noapte fara a anunta noul comandant afgan.

„Am (auzit) niste zvonuri ca americanii au plecat din Bagram… si, in cele din urma, la ora sapte dimineata, am inteles ca s-a confirmat ca au plecat deja din Bagram”, a declarat pentru AP generalul Mir Asadullah Kohistani, noul comandant de la Bagram.

Intr-o conferinta de presa sustinuta marti, purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, nu a contestat cele spuse de comandantul afgan. Dar Kirby a insistat asupra faptului ca retragerea SUA din Bagram a fost comunicata oficialilor afgani la nivel inalt, spunand ca „ultimele conversatii” – inclusiv o vizita comuna la instalatiile de lupta – au avut loc cu aproximativ 48 de ore inainte de plecare. „Nu s-a facut in secret”, a spus Kirby, explicand ca ora exacta a plecarii nu a fost comunicata in avans oficialilor afgani din cauza unor probleme de securitate.

AP a mai scris ca electricitatea de la Bagram a fost oprita la 20 de minute de la plecarea americanilor, ceea ce a provocat o bresa de securitate la intrarea in baza care a permis unei „mici armate de jefuitori” sa jefuiasca baracile si spatiile de depozitare inainte ca soldatii afgani sa poata prelua din nou controlul.

Americanii au lasat in urma aproximativ 3,5 milioane de articole, a declarat generalul Kohistani, inclusiv zeci de mii de sticle de apa, bauturi energizante si mese militare gata preparate, cunoscute sub numele de MRE. De asemenea, au lasat in urma mii de vehicule civile, fara chei, si sute de vehicule blindate, a relatat Associated Press.


Disputa legata de plecarea de la Bagram este emblematica pentru provocarea cu care se confrunta SUA, care incearca sa gaseasca un echilibru intre obiectivele sale de a pune capat unui razboi vechi de doua decenii, nepopular in randul publicului american, asigurandu-i in acelasi timp pe afgani ca nu abandoneaza tara intr-un moment de violenta crescanda din partea talibanilor.

Misiunea militara americana in Afganistan se incheie oficial la 11 septembrie, dar oficialii au declarat ca se asteapta ca retragerea sa fie completa pana la jumatatea lunii august.

Comandantul suprem din Afganistan, generalul Scott Miller, este asteptat sa paraseasca oficial tara in curand. Potrivit unui oficial de rang inalt al Pentagonului, o ceremonie de plecare este asteptata in urmatoarele cateva saptamani.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa
Tags: baza bagram

Recent Posts

Momentul crimei din Crangasi a fost filmat de un sofer. Ucigasii sustin ca s-au aparat, imaginile arata altceva – Video

Un sofer aflat in trafic in zona Parcului Crangasi a inregistrat momentul in care cei…

4 ore ago

Ciolacu, o noua balba. A spus la Constanta „onorata instanta” in loc de „onorata asistenta”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a comis o noua gafa, miercuri, in timp ce participa la…

3 ore ago

FSB recruteaza refugiati ucraineni pentru sabotaje in Europa. In Polonia, a fost lichidata deja o retea de spionaj care lucra pentru Moscova

Oficialii occidentali spun ca Rusia a reusit sa combine cu succes inregistrarile camerelor de luat…

O oră ago

Malin Bot a castigat procesul cu Romania TV si George Simion. Trebuie sa primeasca daune morale

Malin Bot a castigat procesul pentru calomnie pe care l-a intentat, in comun, postului Romania…

2 ore ago