Categories: news

Imagini, Regele Mihai OVATIONAT de elita britanica: „I-ati rezistat trei ani lui STALIN, palatul era amenintat cu arma in mana”

In noiembrie 2012, Regele Mihai a fost sarbatorit la Londra in Capela Savoy a Reginei Elisabeth de catre elita aristocratica a Marii Britanii cu ocazia implinirii a 75 de ani de cand a primit Ordinul Regal Victorian, in grad de Mare Cruce. Regele Mihai primul suveran strain al carui blazon era asezat in capela Ordinului.

Invitatii au adus elogiat implicarea Regelui Mihai in evenimentele din Cel De-ak Doilea Ravoi Mondial, spunand ca multumita actiunilor sale au fost salvati peste 100.000 de evrei. Iata discursul sustinut atunci de Sir Arthur Gavin, al 675-lea Lordul Primar al Londrei.

„Majestatea Voastra, Altetele Voastre Regale, Excelentele Voastre, Doamnelor si Domnilor

Majestatea Voastra, fiti binevenit in aceasta seara la Londra! (aplauze).

Ii salut pe Principesa Margareta si pe Principele Radu precum si pe Principesele Elena si Elisabeta-Karina ale Romaniei. Sunteti bineveniti!

Viata Majestatii Voastre coincide, in mare parte, cu istoria secolului XX si cu buna parte a secolului XXI. Viata Majestatii Voastre ar fi incredibila daca nu ar fi intrutotul adevarata! Dar Majestatea Voastra s-a ridicat mai presus de valtoarea vremurilor cu o reputatie impecabila. Olivia Manning in primul volum al „Trilogiei Balcanice” il descrie pe tanarul Rege, pe Majestatea Voastra, calarind prin multime pe un cal alb. O intruchipare a decentei insasi intr-un ocean de violenta si disperare.

Cand razboiul a izbucnit in Europa, Regina Mama-Elena si Majestatea Voastra, ati inceput prin a adaposti in Palatul Regal, si nu numai evrei. Au fost intre 100 si 200 de evrei ascunsi in Palat. Am verificat cifrele. Nu este nicio exagerare. Majestatea Voastra a confirmat ca la sfarsitul razboiului ati reusit sa salvati intre 100 si 200 de mii de evrei. Gestul este comemorat la Yad Vashem in Ierusalim. Maresalul Antonescu si dictatura sa n-au fost de durata, pentru ca la doar 22 de ani ati reusit sa-l convocati pe unul dintre cei mai de temut dictatori, la Palat, cu doar o mana de supusi credinciosi si sa-l arestati. Cand era condus spre locul arestarii a strigat spre Majestatea Voastra ‘Dimineata veti fi executat!’ Dar nu s-a intamplat asa.

In cateva ore ati inchis lagarele de concentrare si i-ati eliberat pe evrei precum si pe prizonierii de razboi ai Aliatilor. Desi trupele germane erau pe teritoriul Romaniei, iar Romania s-a alaturat Aliatilor, ati platit scump pentru acest lucru. Hitler a ordonat uciderea sau capturarea Majestatii Vostre.

Vreme de o saptamana, impreuna cu Regina Mama, a trebuit sa va ascundeti. Ati fost adapostiti de tarani in casele lor, ati dormit in masina, ba chiar v-ati ascuns dupa o capita de fan cand un convoi de germani va cauta cu ardoare. Dar ati triumfat.

La o saptamana, dupa ceea ce istoria va consemna ca lovitura de stat a Regelui Mihai, germanii au amenintat Romania, iar ambasadorul lui Hitler la Bucuresti s-a impuscat. Curajul Majestatii Voastre n-a insemnat linistea si pacea, asa cum ar fi meritat tara pentru ca Stalin era decis sa nimiceasca Romania. Dar trei ani ati ramas acolo, indurand noi privatiuni strigatoare la cer. S-au taiat curentul si apa la Palat. Palatul era amenintat cu arma in mana, dar ati refuzat sa-l parasiti. In cele din urma, comunistii au arestat 1.000 de studenti si au amenintat ca ii vor impusca unul cate unul daca Majestatea Voastra nu va accepta sa abdice.

Asadar a trebuit sa parasiti Romania. Comunistii au insistat sa se intample totul noaptea, ca poporul sa nu-si dea seama. A urmat un drum lung, cu trenul, prin Transilvania, spre Occident. Dar vestea s-a aflat. E foarte adevarat ca romanii au venit in gari cu zecile de mii cantand Imnul Regal pe langa trenul in care Va aflati. Ati parasit tara natala in 1947, in vreme ce se striga: ‘Traiasca Regele!’ imn pe care il vom auzi si noi peste cateva minute. Au urmat 45 de ani de exil, departe de patria iubita, in vreme ce poporul a suferit cumplit sub monstruosul jug comunist. Dar pana la urma se va face dreptate!

Acum aproape 20 de ani v-ati intors triumfator impreuna cu Regina Ana, la Bucuresti. A durat mai mult de doua ore pentru a ajunge de la aeroport la catedrala in care s-au auzit uralele de bun venit pentru Majestatile Voastre. Multimile s-au adunat masinii oficiale. Conform presei peste 1 milion de oameni au iesit in strada. Si astfel, V-ati intors cu demnitate, nu departe de acelasi Palat, unde ati fost obligat sa abdicati, cu multi ani in urma.
Redeveneati cea mai respectata persoana a tarii Majestatii Voastre.

O constiinta a natiunii, adresandu-va membrilor Parlamentului, acum un an. Majestatea Vostra nu inseamna doar trecutul, ci si viitorul. Pentru viitorul tarii, Majestatii Voastre impreuna cu Principesa Margareta si Principele Radu ati luptat mereu pentru cei oprimati si defavorizati.

Fundatia Principesei Margareta pentru copii, pe care am vizitat-o si eu, la Bucuresti, este un exemplu minunat de ceea ce se poate face pentru tinerii defavorizati si nevoiasi.

Majestatea Voastra nu ati avut o viata privilegiata, in ciuda rangului oferit la nastere, ci una grea, plina de sacrificii, dar si de decenta si mult curaj.

N-ati fost doar un Rege ci un Rege maret. Ati schimbat in bine cursul istoriei. In afara de cei 100-200 de mii de vrei salvati, datorita Majestatii Voastre, Al Doilea Razboi Mondial s-a scurtat cu cel putin 6 luni salvandu-se cel putin o jumatate de milion de evrei. Neindoielnic, dintre noi asta seara va fi cineva care datoreaza viata sa, a familiilor si a prietenilor curajului Majestatii Voastre.

Astazi este sarbatoarea Sf Mihai si Gavriil, ceva mai devreme ati mers in Capela Reginei Elisabeta a II-a, in prezenta Familiei Regale pentru o slujba care sarbatoreste cea de-a 75-a aniversare primului monarh care a primit o asemenea distinctie. In onoarea Majestatii Voastre, s-a inaugurat un loc anume in Capela, pentru blazon, pentru prima data unei persoane care nu face parte din Familia Regala Britanica. Majestatea Voastra este cetatean al Londrei, un cetatean liber, al unei Familii Regale. Pentru totdeauna, Va veti bucura de dragostea si respectul londonezilor. Ne pare rau, Sire, ca Regina Ana nu este alaturi de noi in aceasta seara. Dar o purtam in gandul nostru.

Doamnelor si domnilor avem alaturi de noi, in aceasta seara, nu doar un Rege, ci unul dintre cei mai extraordinari Suverani din cati au domnit vreodata. Ne bucuram sa va avem alaturi de noi aici, la cina, intre prieteni. Si acum va rog sa va ridicati pentru un toast in onoarea Regelui Romaniei!”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

6 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

10 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

10 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

10 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

10 ore ago