Imagini socante cu atrocitatile comise de rusi la Izium: Au impuscat oameni doar pentru amuzament (Galerie foto)

externe

Presedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat vineri seara ca Rusia a repetat la Izium ceea ce a facut la Bucea, el afirmand ca in afara unei gropi comune, au fost gasite camere de tortura in care au fost abuzati civili din orasele ocupate, spatii in care erau tinuti inclusiv straini, el prezentand cazul a 7 cetateni din Sri Lanka veniti la studii, capturati in martie de fortele ruse si gasiti intr-un subsol. Anterior, el a facut publice pe Facebook imagini de la groapa comuna de la Izium.

”In regiunea Harkov, sunt in derulare investigatiie in zonele care au fost eliberate de ocupatia rusa. Se consemneaza toate crimele ruscistilor, se strang dovezi ale vinovatiei lor. Au fost gasite camere de tortura in care au fost abuzati civili din orasele ocupate, spatii in care erau tinuti oameni – chiar si straini”, a afirmat presedintele Ucrainei in obisnuitul sau discurs zilnic.

Conform lui Zelenski sapte cetateni din Sri Lanka, studenti ai Colegiului Medical Kupyansk, capturati de soldatii rusi  in luna martie, au fost tinuti intr-un subsol.

”Abia acum, dupa eliberarea regiunii Harkov, acesti oameni au fost salvati si li se ofera ingrijiri medicale adecvate”, a precizat liderul de la Kiev, potrivit News.ro.

Exhumarea cadavrelor continua la o groapa comuna de langa Izium.

”Pana acum, au fost gasite peste 440 de morminte. Este prea devreme sa stabilim numarul de persoane ingropate acolo, investigatiile sunt in desfasurare. Exista deja dovezi clare de tortura, tratament umilitor al oamenilor… Mai mult, exista dovezi ca soldatii rusi, ale caror pozitii nu erau departe de acest loc, au impuscat oameni doar pentru amuzament”, a relatat Zelenski.

”Lumea trebuie sa reactioneze la toate acestea. Rusia a repetat la Izium ceea ce a facut la Bucea. Si acum tocmai am inceput sa aflam intregul adevar despre ceea ce se intampla in regiunea Harkov la acea vreme”, a adaugat el.

Presedintele ucrainean a apreciat ca este bine ca o echipa ONU va vizita acest loc de langa Izium, pentru a-i putea informa pe toti cei din sistemul Natiunilor Unite in legatura cu ”ceea ce au facut teroristii rusi”.

”Vom asigura accesul deplin al jurnalistilor pe teritoriul eliberat si in toate locurile in care oamenii au fost abuzati. Vom oferi acces pentru a spune lumii ca ruscismul trebuie condamnat. Multumesc tuturor partenerilor nostri, tuturor liderilor si oamenilor nostri obisnuiti care sprijina lupta pentru dreptate. Lupta pentru recunoasterea oficiala a Rusiei ca stat sponsor al terorismului, pentru intarirea sanctiunilor impotriva Rusiei pentru aceasta teroare”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Comentarii: