Imagini uitate. Cum l-a UMILIT Iliescu pe Regele Mihai in 1990: „Este sechestrat. Eu ii pun in vedere, sa nu fim pusi sa luam masuri”

news

Regele Mihai a avut parte de un tratament umilitor in primii ani de dupa 1989 din partea autoritatilor post-comuniste reprezentate de Ion Iliescu. La prima sa vizita in Romania, regele a fost expulzat dupa ce a fost blocat, sub amenintarea armelor, pe autostrada Bucuresti – Pitesti.

Pe 25 decembrie 1990, Regelui Mihai I i se permitea sa intre in Romania, dupa discutii cu guvernul roman, si aterizeaza pe aeroportul Otopeni. Acesta era insotit de restul familiei regale si le-au fost oferite vize provizorii pe 24 de ore, ei avand pasapoarte daneze. Scopul vizitei era participarea la o slujba religioasa, la Curtea de Arges, cu ocazia Craciunului.

Insa, imediat dupa ce a coborat din avion, autoritatile s-au razgandit. Spre surprinderea Regelui Mihai, pe autostrada Bucuresti-Pitesti se organizeaza un baraj politienesc. Sub amenintarea deschiderii focului, masinile in care se aflau membrii familiei regale sunt fortate sa se opreasca.

Concomitent cu aceste evenimente, presa controlata de FSN prezinta stirea ca Mihai I a intrat clandestin in tara si a fortat trecerea granitei. „Este sechestrat pentru ca a venit intr-un mod ilegal. In acelasi timp il rog foarte mult, pentru ca nu vine niciun ambasador, nu vine nimeni de la guvern, sa mergem la avion. Eu ii pun in vedere, ca sa nu depasim cadrul, si sa nu fim pusi in situatia ca sa se ia masuri in sensul de a-l invita in alt sens. Pentru ca dansul este ilegal la noi in tara”, spunea generalul Valeriu Rozoleanu, seful Directiei Generale Pasapoarte.

Le sunt confiscate pasapoartele si sunt obligati sa se indrepte spre aeroportul Otopeni, de unde urmau sa paraseasca tara, fiind insotiti tot timpul de o escorta armata. Avionul charter inchiriat de rege a fost confiscat, autoritatile justificandu-si actiunea prin faptul ca pilotii aeronavei au fost gasiti in stare de ebrietate.

In dimineata zilei de 26 decembrie, Regele Mihai si membrii familiei regale sunt urcati intr-un avion ce se indrepta spre Elvetia si parasesc tara. In 1994, regele Mihai a fost  din nou intors de pe aeroportul Otopeni. Primele imagini de la aceste incidente au fost prezentate abia in 2013.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: