Imaginile din satelit arata o bariera plutitoare la gura atolului Scarborough din Marea Chinei de Sud. Atolul este marul discordiei dintre China si Filipine

externe

Imaginile din satelit ale disputatului atol Scarborough din Marea Chinei de Sud arata o noua bariera plutitoare la intrarea sa, in apropierea locului in care navele filipineze si navele pazei de coasta din China s-au intalnit frecvent, potrivit Reuters.

Una dintre imaginile realizate de Maxar Technologies pe 22 februarie si vizualizata de Reuters arata bariera care blocheaza intrarea in atol, unde paza de coasta chineza a sustinut saptamana trecuta ca a alungat o nava filipineza „care a intrat ilegal” in apele Beijingului.

Filipine, care saptamana trecuta a trimis o nava a Biroului pentru Pescuit si Resurse Acvatice (BFAR) sa patruleze atolul si a transporta combustibil catre pescarii filipinezi din zona, a spus ca afirmatiile Chinei sunt „inexacte” si ca activitatile Manilei acolo sunt legale.

China revendica atolul Scarborough desi se afla in zona economica exclusiva de 200 de mile marine a Filipinelor. Un tribunal international de arbitraj de la Haga a declarat in 2016 ca pretentiile Chinei nu au niciun temei legal – o decizie pe care Beijingul a respins-o.

Acest lucru face ca atolul sa fie unul dintre cele mai contestate teritorii maritime ale Asiei si un punct de foc pentru disputele diplomatice privind suveranitatea si drepturile de pescuit.

Imaginea din satelit sustine un raport si un videoclip distribuite de Garda de Coasta filipineza (PCG) duminica, in care se vad doua barci gonflabile ale pazei de coasta chineze care desfasoara bariere plutitoare pe 22 februarie.

PCG a spus ca o nava a pazei de coasta a Chinei „a efectuat manevre de blocare” fata de nava filipineza la aproximativ 2,4 km de atol si s-a apropiat de ea.

„Putem presupune ca (bariera) este destinata navelor guvernamentale filipineze, deoarece o instaleaza de fiecare data cand ne monitorizeaza prezenta in vecinatatea BDM (Bajo de Masinloc, numele Manilei pentru atol)”, a declarat Jay Tarriela, purtator de cuvant al Garzii de Coasta din Filipine.

Purtatorul de cuvant al ministerului chinez de externe, Mao Ning, a spus ca „Huangyan Dao”, (numele Chinei pentru atol), este „teritoriul care apartine firesc Chinei”.

„Recent, partea filipineza a intreprins o serie de actiuni pentru a incalca suveranitatea Chinei” in apele atolului. China trebuie sa ia masurile necesare pentru a-si proteja cu fermitate suveranitatea teritoriala si drepturile si interesele maritime”, a mai spus Mao Ning.

O alta imagine din satelit a aratat ceea ce tehnologiile Maxar au descris drept „posibila interceptare chineza a unei nave BFAR” in proximitatea atolului Scarborough.

China revendica aproape toata Marea Chinei de Sud, un canal prin care trec peste 3 trilioane de dolari din comertul anual. Pretentiile sale teritoriale se suprapun cu cele ale Filipinelor, Vietnamului, Malaeziei si Bruneiului.

De cand presedintele Ferdinand Marcos Jr a preluat mandatul in iunie 2022, Filipine a contestat prezenta Chinei la Scarborough si incercarile acesteia de a opri reaprovizionarea trupelor filipineze stationate la atolul Second Thomas.

„Incercarile Chinei de a impiedica pescarii filipinezi sa pescuiasca la Scarborough Shoal sunt absolut ilegale”, a spus Ian Storey, de la Institutul ISEAS-Yusof Ishak din Singapore.

„Decizia tribunalului din 2016 le-a dat pescarilor din ambele tari dreptul (de a pescui acolo). Manila doar sprijina drepturile legitime ale pescarilor filipinezi”,a spus Storey.

Atolul este ravnit pentru stocurile sale bogate de peste si pentru o laguna turcoaz uimitoare care ofera un refugiu sigur pentru nave in timpul furtunilor.

Chinezii au eliminat bariera la cateva ore dupa ce nava BFAR a plecat, a spus Tarriela. Din fotografii nu era clar cat de robusta era bariera si daca ar fi reprezentat un obstacol pentru navele de razboi mai mari.

Intr-un articol de duminica, media de stat Global Times a declarat ca „Filipinele au abuzat si au sabotat unilateral bunavointa Beijingului fata de Manila”, care a permis pescarilor filipinezi sa opereze in apropiere, lucrand impotriva suveranitatii si jurisdictiei Chinei.

„Daca astfel de provocari persista, China ar putea fi fortata sa ia masuri mai eficiente pentru a controla situatia”, se spune in articol, citand experti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: