„Imbecilitate, nu merge cu stilul asta de mic mafiot!”. Un expert ii explica lui Dragnea cum s-a ajuns ca CFR sa plateasca zeci de milioane de euro drept despagubiri unor firme straine

politica

Catalin Drula, fost consilier pe probleme de infrastructura al fostului premier Dacian Ciolos, ii explica lui Liviu Dragnea cum s-a ajuns ca CFR sa plateasca despagubiri de zeci de milioane de euro unei firme straine. „Nu merge cu stilul asta de mic mafiot – il punem pe varul de la judet la drumuri, pe cumnatu’ la cai ferate si pe cumatru ministru si poate iese. Nu iese!”, spune Drula.

Dragnea s-a aratat indignat, vineri, ca Romania pierde sute de milioane de euro prin companii de stat obligate sa plateasca unor firme private lucrari neexecutate si le-a cerut procurorilor sa intervina. Drupa ii explica liderului PSD care este cauza acestei situatii.

„Dl. Dragnea a descoperit ca CFR are de platit sute de milioane de dolari ca urmare a unor procese pierdute cu firmele de constructii si nu prea stie de ce, cere anchete si investigatii, e indignat.

Va spun eu, domnule Dragnea: din cauza unor politruci fix ca ministrul Cuc si directorul CNAIR Stefan Ionita. Care s-au grabit sa faca frumos in fata unor sefi de guvern sau partid fix ca dvs. si au lansat proiecte de infrastructura nepregatite: fara exproprieri facute, fara studii geotehnice, fara planuri de relocare a utilitatilor, fara proiecte tehnice de calitate.

Rezultatul: blocaje, contracte reziliate, lucrari pe cioturi intrerupte, nesfarsite intarzieri si costurile aferente. Adica peste un miliard de euro pe contractele CFR si CNAIR care trebuie platit in despagubiri.

Tocmai de aceea l-am avertizat pe dl. Ionita in Comisie acum 2 saptamani ca prin licitatiile lansate anul acesta pe documentatii vechi si incomplete, ca sa dea dl. Cuc bine la CEx-ul PSD, pune bazele unor miliarde de euro si proiecte blocate peste cativa ani.

Aceeasi imbecilitate in gestionarea infrastructurii se repeta in bucla de 15 ani, intr-un ciclu de cosmar pentru romani. Dam drumul la ceva repede si prost, pe genunchi – apoi tragem ponoasele, poticneli, blocaje, pierderi financiare. Si ca sa facem frumos la Seful cel Mare (de fiecare data altul) o luam din nou de la capat si mai incercam o data aceeasi reteta falimentara, poate merge de data asta.

Pana nu intelegem ca e nevoie de profesionisti si de stabilitate ca sa facem infrastructura, tot asa o s-o tinem. Si cu PSD-ul nu pare sa fie nicio sansa de schimbare.

Am avut saptamanile din urma la Comisia de Transporturi din Camera Deputatilor o defilare a personajelor puse in functii la diversele companii din Transporturi. Horror show de incompetenta.

De-aia nu puteti face domnule Dragnea infrastructura, pentru ca nu merge cu stilul asta de mic mafiot – il punem pe varul de la judet la drumuri, pe cumnatu’ la cai ferate si pe cumatru ministru si poate iese. Nu iese!”, a explicat Catalin Drula.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat vineri, la Sucevita, ca Romania pierde sute de milioane de euro prin companii de stat obligate sa plateasca unor firme private lucrari neexecutate si a acuzat procurorii de neimplicare in investigarea acestor cazuri.

El a spus ca CFR SA trebuie sa plateasca 142 de milioane de euro ”ca si pretentii” unor companii private, oferind presei copiile unor documente care vin in sprijinul afirmatiilor sale.

Potrivit unuia dintre documentele puse la dispozitie de Dragnea, compania italiana ASTALDI SPA someaza CFR SA sa plateasca suma de 71,5 milioane de euro.

”Eu cred, parerea mea, ca procurorii, printre doua-trei hotarari de guvern pe care le investigheaza, care sunt si legale, poate ar trebui sa investigheze si de ce statul roman, prin diverse companii de stat, trebuie sa plateasca unor firme private, in general straine, sute de milioane de euro. Si in baza unor hotarari judecatoresti sa vada cum reusim noi in Romania si pe autostrazi si pe cai ferate sa nu facem lucrari, dar noi sa platim. Si asta nu e o situatie de astazi, ci s-a strans in ani. O sa aveti toate aceste informatii doar pentru CFR SA”, a spus Dragnea.

In opinia sa, Guvernul ar trebui sa sesizeze procurorii competenti.

”Teoretic, Guvernul ar trebui sa trimita asta la procurori pentru ca nu e in regula. Nu imi permit sa spun cum au judecat instantele cand au decis asa ceva, dar poate ar trebui o analiza mult mai serioasa, pentru ca statul roman pierde sute de milioane de euro”, a mai spus Liviu Dragnea.

El a afirmat ca acesti bani se dau ”pentru tot felul de pretentii, nu e o situatie unitara”.

”Dupa parerea mea, ascultand mai multi colegi, este cu complicitatea unora din companiile respective. Claim-uri. Este o specializare pe claim-uri in Romania de ani de zile. Nu facem lucrari, dar in schimb gasim o virgula in contract, pusa poate de comun acord cu cei care au facut contractul sau caietul de sarcini si cerem bani, dar nu facem lucrari. Este vorba despre lucrari la infrastructura”, a precizat Dragnea.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: